Valutaväxling

Du kan växla pengar till din utlandsresa antingen hemma innan du reser eller på ett växlingskontor eller bank på ditt resmål. Ett annat och ofta billigare sätt att växla pengar är att ta ut kontanter i en uttagsautomat i utlandet.

Det går inte att säga om det är billigast att växla hemma eller på resmålet, det varierar beroende på vart du ska. Försök att jämföra priser på internet om det är möjligt. Men det kan alltid vara bra att ha en liten kontantkassa i resmålets valuta med dig, för de första småutgifterna. Tänk på att gå till banken eller växlingskontoret i god tid om du ska växla pengar innan du reser iväg. Vissa valutor kan det ta ett par dagar innan du får. Du kan även beställa valuta hos vissa aktörer och få den skickad till dig med rekommenderat brev.

Banken eller växlingskontoret bestämmer kursen

Prissättningen på valutaköp är fri, det finns inga officiella växelkurser utan det är banken eller växlingskontoret som bestämmer kursen. Dessutom kan det tillkomma olika avgifter. Kostnaden kan därför skilja en del både när du växlar pengar över disk och när du gör uttag med bankkort i uttagsautomater utomlands.

Jämför uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag

Att ta ut pengar i en uttagsautomat på semesterorten är oftast det billigaste sättet att växla valuta, men det beror på ditt korts uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag. Bankernas uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag för bankkort kan du se i vår jämförelse över bankkort (se länk nedan).

Hör med din bank om vilken växelkurs de använder. Tillämpar banken VISAs eller Mastercards växelkurser kan du hitta dem på deras respektive webbplatser. På Riksbankens webbplats finns historiska, genomsnittliga, kurser.