Om betala på resa

När du är på resa finns det praktiskt sett främst två metoder att betala: kontant och kort. Förr var även resecheckar vanligt men det är ett sällsynt betalsätt numera då det är dyrt och opraktiskt. Använder man kort är det också viktigt att först analysera hur man använder kortet innan man väljer vilket, eller vilka, kort man ska använda sig utav. Oavsett vad man väljer så är det bra att ha flera alternativ om någon betalningsmetod inte fungerar.

Att betala med kontanter är enkelt men riskfyllt. Du kan till exempel tappa eller bli bestulen på pengarna. Förlust av kontanter kan täckas av din hem- eller reseförsäkring, men ersättningsbeloppen är mycket begränsade. Reser du utomlands får du betala för att växla till den lokala valutan.

Att betala med kort är vanligtvis enkelt och säkert, men även det har vissa risker. Det finns en risk att kortet tillfälligt inte går att använda för att betalningssystemet inte fungerar eller att det är andra tekniska problem. Det är därför klokt att ha mer än ett kort med sig. Skulle du förlora kortet eller kortinformation och råka ut för obehöriga transaktioner, ska du kontakta din kortutgivare och spärra kortet så fort du upptäckt det. Har du förlorat pengar genom att någon gjort ett obehörigt uttag på kortet, kan det vara möjligt att få tillbaka dem från kortutgivaren.

Resecheckar var vanligare förr och idag så förekommer det sällan. Nackdelarna är att det kostar pengar att köpa dem och att det numera är det många affärer, restauranger och hotell som inte tar emot dem. En fördel är att de går att ersätta ifall du skulle förlora dem. Det förekommer att du kan betala med förskottsbetalda värdecheckar, så kallade vouchers, på hotell och restauranger, men det är ovanligt.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå