Om att betala på resa

När du är på resa kan det vara bra att kunna betala med både kontanter och kort, eftersom det är bra att ha alternativ om någon betalningsmetod inte fungerar. Tänk gärna igenom hur du brukar använda kort innan du väljer vilket, eller vilka, kort du ska använda utomlands. Du kan till exempel fundera på att välja ett kort med låga avgifter på uttag, om du reser ofta. Du kan jämföra kontokort här på webbplatsen. Förr var även resecheckar vanliga men det är ett sällsynt betalsätt numera eftersom det är dyrt och opraktiskt. 

Att betala med kontanter på resan är enkelt men du får ingen eller väldigt låg ersättning om du tappar pengarna eller blir bestulen. Förlust av kontanter kan täckas av din hem- eller reseförsäkring, men ersättningsbeloppen är mycket låga.

Att betala med kort är vanligtvis enkelt och säkert, men det finns en risk att kortet tillfälligt inte går att använda för att betalningssystemet inte fungerar eller att det är andra tekniska problem. Det är därför klokt att ha fler än ett kort med dig. Skulle du förlora kortet - eller kortinformation som koden - och råka ut för obehöriga transaktioner, ska du kontakta din kortutgivare och spärra kortet så fort du upptäckt det. Har du förlorat pengar genom att någon gjort ett obehörigt uttag på kortet, kan det vara möjligt att få tillbaka dem från kortutgivaren.

Resecheckar var vanligare förr men i dag så förekommer de sällan. Nackdelarna är att det kostar pengar att köpa dem och att det numera är det få affärer, restauranger och hotell som tar emot dem. En fördel är att resecheckar går att ersätta om du skulle förlora dem. Det förekommer att du kan betala med förskottsbetalda värdecheckar, så kallade vouchers, på hotell och restauranger, men det är ovanligt.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå