Money from Sweden jämför vad det kostar att skicka pengar till utlandet

På Konsumentverkets webbplats finns tjänsten Money from Sweden som visar vad det kostar att skicka pengar utomlands. Tjänsten Money from Sweden är oberoende och gratis.

Det är vanligt att personer i Sverige skickar pengar till släkt och vänner utomlands, så kallade transfereringar eller remitteringar. Men det har varit svårt att jämföra vad det kostar. Konsumentverket kartlägger nu marknaden genom att testa att göra överföringar hos olika ombud. Konsumentverket anlitar undersökningsföretag som genom så kallad mystery shopping gör anonyma provköp varje månad. 

Jämför kostnader och tid

I tjänsten Money from Sweden kan du jämföra hur mycket det kostar med avgifter och växelkurs att skicka pengar med olika företag till olika länder.  Du ser också hur lång tid det tar. Du kan jämföra vad det kostar att skicka 1 000 kr eller 3 000 kr och du kan sortera jämförelsen så att den visar det billigaste eller det snabbaste sättet. Som exempel kan man se att det kostar mellan 32 kr och 465 kr att skicka 1 000 kr till Etiopien och att en överföring kan ta allt mellan ett par sekunder och upp till över sex dagar.

Syftet är att sänka kostnader

Syftet bakom Money from Sweden är att öka insynen i remitteringsmarknaden och sänka kostnaderna för att överföra pengar till utlandet. Med hjälp av Money from Sweden kan konsumenterna välja det bästa sättet att skicka pengar och då kommer mer pengar fram till dem som behöver dem. Money from Sweden vänder sig endast till privatpersoner. Du kan bara jämföra priset, inte skicka pengar via tjänsten. För att göra det får du klicka dig vidare till den bank eller det företag du vill använda dig av.

Många länder men inte alla

Det finns i dagsläget 42 länder med i prisjämförelsen Money from Sweden. Konsumentverket har av kostnadsskäl inte kunnat ta med alla länder. Konsumentverket har valt länder som antingen har en stor befolkningsgrupp i Sverige, eller som är högt prioriterade av FN för ekonomiskt stöd eller tillhör ett av de länder till vilket det går störst andel pengar från Sverige och där det alltså finns möjlighet att sätta prispress på marknaden.

På Konsumentverkets sida finns information på svenska och på 15 andra språk, bland annat arabiska, somali, tigrinya och thai. Money from Sweden är certifierad av Världsbanken vad gäller datainhämting, oberoende och kvalitet.

Du kan läsa mer om tjänsten här: moneyfromsweden.se

 

 

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå