2019-07-04 Nyhet

Konsumenternas Bank- och finansbyrå fyller 25 år!

Sedan 1994 har konsumenter kunnat få oberoende vägledning i frågor om bank och finans. Allt som krävs är ett kostnadsfritt telefonsamtal, mejl eller besök på webbplatsen konsumenternas.se

Många behöver hjälp att förstå de produkter och tjänster som finansiella företag säljer. Den hjälpen kan konsumenter få gratis om de kontaktar Konsumenternas Bank och finansbyrå. 

- Vi tar emot flera tusen frågor per år. Konsumenterna undrar till exempel hur de kunnat hamna i ett lån bara för att de köpt en vara på internet eller vilka rättigheter och skyldigheter de har när en investering gått snett, säger Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Det betyder mycket att de får tala med en oberoende part. 

Vägledning i flera kanaler 

Konsumenter som behöver råd väljer ofta att ringa oss på vår telefontid eller mejla. Men närmare två miljoner besöker också vår webbplats konsumenternas.se. På webbplatsen finns bland annat olika verktyg för att välja bankkort och räkna på lån.

Allt fler väljer också att lyssna på Bank- och finanspodden, som exempelvis tar upp  ämnen som hur man sparar till barn och hur man skriver en framtidsfullmakt. De som vill vara säkra på att inte missa vad som är aktuellt på byrån kan också prenumerera på våra nyheter, läsa vår blogg: Bank- och försäkringsbloggen och följa oss på Facebook. Under året kommer vi på olika sätt att uppmärksamma att vi funnits i 25 år. Håll utkik!

Analyserar konsumenternas problem

Förutom att hjälpa enskilda personer är det en viktig uppgift för oss att identifiera och analysera konsumenternas problem och vidarebefordra dem till olika myndigheter, företag och branschorganisationer. I Konsumenternas Bank- och finansbyrås verksamhetsberättelse för 2018 redovisas en del av de problem som varit aktuella under året.

Utbildningar

Utbildningar är en viktig del av vår verksamhet. Vi utbildar i första hand personer som sedan i sin tur ska utbilda andra eller själva hjälpa konsumenter med problem som faller inom vårt område. Vi utbildar till exempel konsumentvägledare, budget- och skuldrådgivare, fackförbund och överförmyndare.


Konsumenternas Bank- och finansbyrå är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och olika branschorganisationer som huvudmän. Vi har inget vinstintresse och vägledningen är helt kostnadsfri.