2020-03-02 Nyhet

Orange kuvertet - ett bra tillfälle att se över hela din pension

Pensionsmyndigheten skickar som bäst nu ut de orange kuverten med årsbesked för din allmänna pension. Varför inte passa på att använda informationen för att se över hela din pension, även dina eventuella tjänstepensioner och eget sparande?

Det orange kuvertet innehåller information om din allmänna pension, som består av två delar: inkomstpension och premiepension. Många har dessutom en tjänstepension och kanske också ett eget sparande till pensionen. Därför ger det orange kuvertets information inte hela bilden av din framtida pension.

Gör en egen prognos

På webbplatsen minpension.se kan du logga in och få en samlad bild av hur mycket du hittills tjänat in till din pension. Du kan också göra en prognos över hur stor din framtida pension kan bli.

- När du får det orange kuvertet kan du se det som ett bra tillfälle att börja se över hela din pension. Varför inte en gång per år ta din egen Koll på pensionen-dag. Det rekommenderar Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Testa vår Pensionsguide

- När du gjort en prognos på minpension.se och kanske vill jämföra dina nuvarande pensionsförsäkringar med andra alternativ, gå då gärna in i Pensionsguiden, föreslår Stefan Thelenius, pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Där hittar du till exempel oberoende jämförelser av pensionsförsäkringar och funktioner för att räkna ut olika kostnader som är förknippade med dina pensionsval.

Jämförpriser

Något helt unikt i Pensionsguiden är till exempel tjänsten Jämförpris. Där kan du se vad kostnaden för olika sparalternativ blir för hela spar- och utbetalningstiden. Även den förlorade avkastning som olika avgifter och kostnader leder till ingår i beräkningen av Jämförpriserna.

Jämför och räkna

Pensionsguiden innehåller till exempel:

  • jämförelser av avgifter och villkor i de fem största kollektivavtalade tjänstepensionsavtalen
  •  vad ett efterlevandeskydd kostar de i fem största tjänstepensionsavtalen
  •  jämförpris på kollektivavtalade tjänstepensioner, jämförpris på individuella tjänstepensioner, jämförpris på privata pensionsförsäkringar och jämförpris på kapitalförsäkringar för pension.
  • olika typer av eget sparande till pensionstiden.

 

Mer information om den allmänna pensionen hittar du hos Pensionsmyndigheten.