2019-06-19 Blogg

Checklista vid resa

Nu är det äntligen juni och sommaren står för dörren. Många av oss har bokat resa utomlands och jag tänkte passa på att ge lite tips om vad du bör tänka på när det gäller bankrelaterade frågor.

Kolla räkningar

Innan du reser – kolla upp kommande räkningar och lägg in betalningar i förväg i din internetbank. Ett bra alternativ är annars att ha autogiro för sina räkningar så att man inte missar några betalningar.

Se också till att du har någon som kollar din post och som kan uppmärksamma eventuella betalningspåminnelser! Det är inte kul att behöva betala extrakostnader, få inkasso eller i värsta fall en betalningsanmärkning. Att du varit på semester godtas inte som ursäkt för att du missat en betalning.

Växla pengar

Det är bra att ha lite kontanter med sig på resan. Det är nästan inget annat land som är lika kontantlösa som vi i Sverige. Du kan alltså behöva ha lite reda pengar att betala med.

Om du tar ut pengar i automat utomlands är det nästan alltid billigare att välja kurs i lokal valuta i stället för i SEK (det gäller också om du får välja när du betalar med kort i butik eller på restaurang).

Läs mer om valutaväxling på konsumenternas.se

Kolla också vad du har för avgift för uttag och valutaväxlingspåslag på ditt kort. Om de är höga kan du överväga att skaffa ett annat kort med lägre avgifter. Jämför kontokort här.

Ta med ett extra kreditkort eller bankkort på resan

Ha gärna ett extra kort med dig på resan. Det kan t.ex. vara bra att ha ett VISA och ett MasterCard. Kanske har du och din partner ett av varje?

Se också till att kortets giltighetstid inte löper ut under resan. På Konsumenternas Bank- och finansbyrå där jag jobbar har vi hört exempel där kortets giltighetstid visserligen löpte ut strax efter hemkomst men där banken ändå skickade ut ett nytt kort och inaktiverade det gamla medan konsumenten var på resande fot.

Betala med kreditkort

Välj att betala i lokal valuta när du betalar med kort, om du får välja alltså. Det är nästan alltid billigare för dig.

Det kan vara bra att betala med ett kreditkort på utlandsresan, alltså ett kort där betalningen inte dras från kontot utan att du får en räkning över samtliga transaktioner i efterhand.

Fördelen med att betala med kredit är att du får en typ av extra skydd. Om du t.ex. köper en utflykt som inte blir av och du därför har rätt att få dina pengar tillbaka så kan du kräva återbetalning av banken om inte arrangören betalar tillbaka pengarna. (De här reglerna är lite snåriga och svåra att redogöra för i detalj i en checklista. Kontakta oss om du har frågor).

Att betala med kreditkort kräver dock att du har god koll på din ekonomi och inte köper mer än vad du kan betala när räkningen kommer. Om du inte betalar räkningen i sin helhet får du betala ränta på beloppet och då kan det ganska snabbt bli rätt så dyrt.

Skydda ditt kort – alltid

Det allra, allra viktigaste är att du håller koll på ditt kort, särskilt om du åker till ett ställe där ficktjuvar trivs. Håll ditt kort nära kroppen, lämna det aldrig utan uppsikt och lås in det i ett säkerhetsfack om du inte vill ha det med dig.

Om du lämnar kortet obevakat, även på det låsta hotellrummet, och någon stjäl det, så får du normalt inte någon ersättning från banken. Du anses ha varit ”grovt oaktsam” och får själv stå för obehöriga uttag upp till 12 000 kr. Om du lämnar kortet på stranden eller lämnar in det i en bar så anses du ha varit ”särskilt klandervärd” och då får du stå för alla obehöriga uttag själv.

Om man ser på vad Allmänna reklamationsnämnden, ARN, beslutat när konsumenten varit på nattklubb och råkat ut för vad hen anser vara obehöriga uttag så har nämnden ofta kommit fram till att konsumenten inte har lyckats bevisa att uttagen varit obehöriga, i alla fall om hen inte blivit av med kortet. Det innebär att konsumenten inte fått någon ersättning alls från banken.

Ett gott råd är att lämna kortet i säkerhetsskåpet på hotellet om du ska ut och partaja, ta med kontanter i stället. Då vet du åtminstone hur mycket pengar du riskerar att förlora.

Ha tillräckligt med pengar för hotell- och hyrbilsföretagens reserverationer

Många hotell vill att du uppger ditt kortnummer när du bokar rum. Hotellet kan enligt villkoren ha rätt att dra en avgift från ditt konto för sen avbokning eller utebliven ankomst. Kontrollera redan när du bokar vad som gäller.

Hotellet vill försäkra sig om att få betalt. Därför är det vanligt vid incheckningen att receptionen begär att få ”dra kortet”. I samband med det görs en reservation på ditt konto som motsvarar kostnaden för rummet plus ibland ett tillägg som ska täcka kostnader för t ex minibar och room service.

Även hyrbilsföretag vill ofta att du ska betala med kreditkort så att de kan reservera ett belopp i förväg. Företaget kan också utöver det dra pengar för sådant som du har slarvat med t.ex. om bilen lämnas otankad, att du fått p-böter eller lämnat tillbaka bilen för sent. Titta noga igenom avtalet innan du skriver på!

Reservationer ska normalt upphöra i den stund du slutbetalar och checkar ut från hotellet eller lämnar igen hyrbilen. Under alla omständigheter ska reservationen försvinna efter ungefär tre till fem bankdagar.

Ha det gott i solstolen!

Cecilia Blomqvist, tidigare medarbetare på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.