Prenumerera på nyheter via RSS

 • 2017-12-27

  Finansinspektionen (FI) gör podd om privatekonomi

  Privatekonomi med Finansinspektionen är en nyligen publicerad podd om just privatekonomi. I podden samtalar Kristina Althoff, som jobbar med finansiell folkbildning på FI, med olika experter om pengar och frågor som rör vardagsekonomi.

 • 2017-12-22

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå startar podd

  I dagarna publicerades det första avsnittet av Bank- och finanspodden. I podden samtalar olika medarbetare på Konsumenternas Bank- och finansbyrå om frågor som vi dagligen hjälper konsumenter att få svar på.

 • 2017-12-21

  Julen ur ett bank- och försäkringsperspektiv - favorit i repris

  Julen och vintern är en härlig tid men också en tid där vissa tråkiga händelser blir vanligare. Klappar blir stulna, obehöriga uttag görs på kreditkort, folk halkar och slår sig och juleljusen hotar att sätta eld på gardinerna ... Vi har grävt i arkivet och sammanställt några Aktuellt som belyser julen ur vårt perspektiv.

 • 2017-12-19

  Skatten på ISK och kapitalförsäkringar är nu fastställd för 2018

  När du sparar i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring betalar du en schablonskatt som ändras varje år. Nu är skattesatsen för 2018 fastställd.

 • 2017-12-13

  Ny jämförelse av separata reseförsäkringar

  Konsumenternas Försäkringsbyrå har gjort en ny, utökad jämförelse av separata reseförsäkringar. En separat reseförsäkring tecknar du antingen för att förlänga din hemförsäkrings reseskydd när du ska vara borta längre än 45 dagar, eller för att du inte har någon hemförsäkring.

 • 2017-12-11

  Den 3 januari 2018 är en viktig tidpunkt för dig som handlar med värdepapper

  Du kanske redan har fått ett brev eller fått besked på något annat sätt från din bank eller värdepappersbolag om att de behöver få in en uppgift från dig om ditt medborgarskap. Om du vill fortsätta att göra affärer, är det viktigt att du hör av dig till banken med de uppgifterna före den 3 januari 2018.

 • 2017-12-06

  Klart med skärpta amorteringskrav på bolån

  Den 1 mars 2018 införs skärpta krav på amortering av bolån. Det står klart sedan regeringen godkänt Finansinspektionens förslag till att utöka det nuvarande amorteringskravet.

 • 2017-12-04

  Regeringen föreslår regler för schysstare villkor för snabblån

  Vi har tidigare berättat om utredningen om snabblån* som föreslog en rad åtgärder för att motverka risken för att konsumenter ansöker om och beviljas lån som de sedan har svårt att betala tillbaka. Nu har regeringen fattat beslut om en lagrådsremiss som innehåller flera av de förslag som fördes fram i utredningen.

 • 2017-12-01

  Vet du om att det finns (minst) 24 #försäkringsluckor?

  Konsumenternas Försäkringsbyrå presenterar för andra året i rad en annorlunda adventskalender på Facebook. Mellan den 1 och 24 december berättar vi om vanliga missförstånd om försäkringar - #försäkringsluckor.

 • 2017-11-27

  Vet du hur du kan klaga på banken?

  Om du vill klaga på din banks tjänster, bemötande eller beslut ska du i första hand vända dig till ditt bankkontor. Om du inte är nöjd med svaret därifrån kan du gå vidare. I vår Klagoguide beskrivs hur du går till väga.

 • 2017-11-24

  Nya värden för kundnöjdhet i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelser

  Konsumenternas Försäkringsbyrå gör oberoende och kostnadsfria jämförelser av mer än 20 olika försäkringar. Vi redovisar dessutom hur pass nöjda kunderna är med sina försäkringsbolag genom ett så kallat SKI-värde. Värdet kommer från Svenskt kvalitetsindex.

 • 2017-11-22

  Ny jämförelse av individuella olycksfallsförsäkringar

  När du ska välja en individuell olycksfallsförsäkring är det viktigast att du ser till att den innehåller bra ersättning för allvarliga skador som leder till invaliditet eller funktionsnedsättning. Vår nya jämförelse av individuella olycksfallsförsäkringar jämför bland annat det. I jämförelsen finns också information om vilka undantag från ersättning som försäkringsbolagen gör om du skadat dig vid någon riskfylld aktivitet som till exempel bergsklättring eller skidåkning offpist.

 • 2017-11-14

  Pensionsguiden – en fyrkantigare syn på pension

  På konsumenternas.se finns nu den nya Pensionsguiden. Där hittar du till exempel oberoende jämförelser och funktioner för att räkna ut olika kostnader som är förknippade med dina pensionsval.

 • 2017-11-03

  Varning för telefonbedrägerier med BankID

  Flera storbanker, däribland Nordea, går nu ut och varnar sina kunder för telefonbedragare. Personer ringer upp, utger sig för att vara banken och försöker förmå kunderna att logga in med sina BankID och därmed ge brottslingarna tillgång till deras konton. Du ska aldrig använda BankID på uppmaning av någon som ringer upp dig. Följer du det rådet kan du inte bli utsatt för de här brotten.

 • 2017-10-27

  Sjuk på höstlovsresan? Läkaren i appen inte tillräcklig för försäkringsbolagen

  Många reser bort på höstlovet och därför vill vi påminna om hur viktigt det är att göra rätt om du blir sjuk eller råkar ut för en skada på resan. De flesta försäkringsbolag kräver att du ska besöka en läkare på plats på resmålet. Försäkringsbolagen accepterar för närvarande inte generellt utlåtanden från en läkarkontakt via en app- eller webblösning.

 • 2017-10-26

  Hjälpa anhöriga utan fullmakt

  Sedan den 1 juli 2017 har du som anhörig rätt att hjälpa en person som inte längre kan ta hand om sin ekonomi med vardagliga ekonomiska uppgifter, även utan fullmakt.

 • 2017-10-20

  Inbrott i tomt fritidshus – försäkringen gäller men höga beviskrav

  Ofta sker inbrott och stölder i fritidshus under någon period när ägaren inte är där och huset därför ser obebott ut. Mycket av lösöret kan omfattas av din försäkring både vid stöld-, brand- och läckageskador men det kan krävas lite mer för att styrka skadan om det sker under den tid du inte bor där.

 • 2017-10-17

  Eget bankkonto nödvändigt för integration

  Är okunskap om gällande regler orsaken till att nyanlända upplever problem med att få öppna konton? Suneta Ogbay, medarbetare på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, skriver i ett blogginlägg om hur viktigt det är med ett eget konto för att integrera människor i det svenska samhället. Och uppmanar banker och andra företag att se de nyanlända som en affärsmöjlighet.

 • 2017-10-04

  Hur gäller din villaförsäkring vid storm?

  Om ditt hus drabbas av en skada under en storm kan du ha rätt till ersättning från din villaförsäkring. Vanligtvis betraktas en vindstyrka på minst 21 m/sek som storm. Det är viktigt att du anmäler skadan så snart som möjligt till ditt försäkringsbolag.

 • 2017-10-02

  Två av tre har ingen ränta på sitt sparkonto

  Enligt en ny Sifo-undersökning har två av tre sparare ingen ränta alls på sitt sparkonto. Undersökningen genomfördes nyligen på uppdrag av en svensk bank och redovisas i en artikel i SvD.

 • 2017-09-29

  Visste du att det finns ångerrätt för lån?

  Ibland får vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå frågor från konsumenter som tagit ett lån men sedan ångrat sig. Ibland har man i stället hittat lån med bättre villkor. Men frågan blir densamma – har man ångerrätt på lån?

 • 2017-09-27

  Se över din tjänstepension just i dag

  Den 27 september varje år infaller Tjänstepensionens dag. Arrangörerna satsar som tidigare år på att med humor förklara hur viktig tjänstepensionen är. I en kampanj på Facebook får vi till exempel veta vad det numera står i Messiah Hallbergs profil på dejtingsajten Tinder. Vi tycker också att du ska ta reda på hur du påverkar din tjänstepension – kanske kontrollera jämförpriser för förvaltning hos oss?

 • 2017-09-20

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå söker jurist

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå lämnar kostnadsfri vägledning till konsumenter i frågor som rör bank, fondbolag, värdepappersbolag och andra finansiella företag. Byrån är en stiftelse vars huvudmän är Finansinspektionen, Konsumentverket, Svenska Bankföreningen, Fondbolagens förening och Svenska Fondhandlareföreningen. Vi söker en nyfiken och driven jurist med stort intresse för konsumentfrågor inom bank- och finansområdet som vill vara med och utveckla vår verksamhet.

 • 2017-09-19

  Bättre jämförelse av hemförsäkringarnas reseskydd

  Reseskyddet i hemförsäkringarna har ökat i betydelse på senare år. Svenskarna reser mer och i många hemförsäkringar är skador inom resor numera den största eller näst största skadetypen, mätt i utbetalda ersättningar.

 • 2017-09-13

  Hel, halv eller bara trafik?

  Det finns en hel del att ta ställning till när du bestämmer dig för vilket försäkringsskydd just du behöver för din bil. En trafikförsäkring måste du ha men om bilen är gammal kan du till exempel fundera på om du vill betala för försäkringsskydd eller spara till oförutsedda utlägg på annat sätt.

 • 2017-09-11

  Många frågar om förslaget att höja skatten på ISK

  De senaste dagarna har vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå fått frågor från konsumenter som undrar vad de ska göra om regeringens budgetförslag går igenom, där regeringen vill höja skatten på sparande i investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar. Förslaget går ut på att kapitalunderlaget ska multipliceras med statslåneräntan ökad med 1,0 procentenhet i stället för dagens 0,75 procentenheter. Vi kan inte ge enskild rådgivning men du kan själv lära dig mer om sparformerna genom till exempel våra jämförelser här på webbplatsen.

 • 2017-09-08

  Frågor och mediaintresse efter Nordeas flytt

  Med anledning av beskedet att Nordea planerar att flytta till Finland får vi frågor från konsumenter som överväger att byta bank eller undrar vilka konsekvenser flytten får.

 • 2017-09-08

  Finansinspektionen föreslår skärpta amorteringskrav – är du berörd?

  Finansinspektionen vill införa skärpta amorteringskrav för hushåll som har vad man kallar hög skuldkvot. Det innebär att du som tar nya lån som blir större än 4,5 gånger din bruttoinkomst ska amortera minst en procent av skulderna utöver det amorteringskrav som gäller för närvarande .

 • 2017-09-06

  Gör alltid en egen besiktning när du ska köpa hus

  Det är vanligt att den som säljer sitt hus tecknar en dolda fel-försäkring för att skydda sig mot krav från köparen om det skulle vara så att köparen upptäcker dolda fel efter sitt tillträde.

 • 2017-09-04

  Får det heta sparkonto när det inte finns någon insättningsgaranti?

  De flesta förknippar ordet sparkonto med ett tryggt sparande. Men är alla sparkonton trygga?

 • 2017-08-30

  Behöver du komplettera reseskyddet i din hemförsäkring?

  Nu har vi förbättrat jämförelsen av sådana försäkringar som kompletterar en befintlig hemförsäkring. De säljs av bland annat researrangörer och gäller normalt i 45 dagar.

 • 2017-08-22

  Undvik förväxling - vi svarar kostnadsfritt och objektivt på frågor om bank och försäkring

  Det finns fler och fler aktörer som erbjuder konsumentrådgivning, framförallt via webben. Vissa tar betalt för sina tjänster, andra inte. Ibland är det oklart vilken organisation som står bakom en webbplats och några av aktörerna har namn som går att förväxla med till exempel Konsumentverket eller oss på Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå.

 • 2017-08-18

  Bankerna tjänar mer på bolån

  Bankernas marginaler på bolån ökade något under det andra kvartalet jämfört med det första. Det konstaterar Finansinspektionen i en aktuell rapport.

 • 2017-08-18

  Skolförsäkringarna ger inte barnen ett tillräckligt skydd

  Med anledning av att höstterminen dragit igång och barnen är tillbaka i sina förskolor och skolor vill vi på nytt uppmärksamma att många barn behöver ett kompletterande försäkringsskydd. Barn omfattas under skoltid av skolans olycksfallsförsäkring och den gäller i många fall också på fritiden. Ändå är inte skolförsäkringen ett tillräckligt skydd eftersom det bara är en olycksfallsförsäkring.

 • 2017-08-01

  Den nya Penningtvättslagen träder i kraft den 1 augusti

  Den nya Penningtvättslagen och Finansinspektionens nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism träder i kraft den 1 augusti. Lagen kommer nu att omfatta fler verksamheter och det blir tydligare att bedömningar och rutiner måste grundas på ett så kallat riskbaserat förhållningssätt.

 • 2017-07-24

  Klagomål eller visselblåsare

  Har du vanliga klagomål eller frågor om din egen relation till banken, rådgivaren eller värdepappersbolaget så berättar vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå hur du kan gå till väga. Men det händer att vi på byrån får in ärenden där uppgiftslämnaren har sådan insyn i oegentligheter att han eller hon skulle kunna klassificeras som Visselblåsare. I de situationerna hänvisar vi anmälaren till Finansinspektionen eller vidarebefordrar direkt om uppgiftslämnaren är anonym.

 • 2017-07-21

  ESMA oroliga över handel med CFD:er och binära optioner

  Den Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) har utfärdat ett uttalande om uppdatering av sitt arbete angående försäljning av så kallade CFD (Contracts For Difference), binära optioner och andra spekulativa produkter till konsumenter. I uttalandet redogör ESMA att man varit bekymrad över det faktum att spekulativa finansiella produkter som CFD och binära optioner tillhandahållits för konsumenter och att man har ett pågående övervakningsarbete på området.

 • 2017-07-20

  Cykla inte utan hemförsäkring

  Att du aldrig ska cykla utan hjälm är något som fått genomslag. Men att du inte ska cykla utan hemförsäkring är inte lika känt. I din hemförsäkring finns nämligen en ansvarsförsäkring som skyddar dig mot skadestånd om du cyklar på någon och orsakar en personskada.

 • 2017-07-17

  Se över ditt sparande under sommaren

  De flesta sparekonomer brukar lyfta fram att man ska ha ett buffertsparande för oförutsedda utgifter. Sparekonomerna brukar prata om att motsvarande minst två, tre månadslöner är ett bra buffertsparande.

 • 2017-07-12

  En husbilsförsäkring skiljer sig från en vanlig bilförsäkring

  Det är en stor investering att köpa husbil och det finns mycket du behöver tänka på. Inte minst behöver du redan från första dagen ha ett bra försäkringsskydd. En husbilsförsäkring är lik en vanlig bilförsäkring men på vissa punkter skiljer de sig åt.

 • 2017-07-04

  Konsumenternas Försäkringsbyrå deltar i Almedalen

  Sedan ett par år tillbaka deltar medarbetare från Konsumenternas Försäkringsbyrå i Almedalsveckan. Syftet är framför allt att lyfta konsumentperspektivet och att öka kännedomen om vår verksamhet.

 • 2017-06-29

  Framtidsfullmakt – ny sorts fullmakt från den 1 juli 2017

  Med en framtidsfullmakt kan du utse en person som tar hand om dina angelägenheter om du i framtiden inte längre kan ta hand om dem själv på grund av att du blir sjuk, får en psykisk störning eller liknande. Reglerna för framtidsfullmakter införs den 1 juli 2017.

 • 2017-06-28

  Skriv ett avtal om du tänker hyra ut din bostad under semestern

  Något av det viktigaste att tänka på när du ska hyra ut din bostad är att vara noggrann med vem du hyr ut till och att skriva ett hyresavtal. Om du bor i lägenhet behöver du be om tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättföreningen. Har du saker som du är rädd om bör du ta bort dem innan du hyr ut. Värdesaker bör du också ta bort.

 • 2017-06-26

  Billigare att hålla koll på dina bankaffärer inom EU

  Från och med den 15 juni 2017 har det blivit billigare för många att hålla koll på sina bankkonton medan man semestrar inom EU. Många mobiloperatörer erbjuder numera så kallad roaming utan att ta ut några tilläggsavgifter. Enligt huvudregeln ska det inte kosta mer än i hemlandet att ringa, sms:a eller surfa inom EU.

 • 2017-06-20

  Checklista för semestern på konsumenternas.se

  Vet du vad din reseförsäkring täcker och vad du gör om du blir sjuk? Behöver du ett eller flera kontokort på resan och vad är EU-kortet bra för? Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå har sammanställt en checklista med det viktigaste du bör ha koll på när du ska ut och resa.

 • 2017-06-19

  Mynt och sedlar som blir ogiltiga efter den 30 juni

  Efter den 30 juni kommer du inte längre att kunna betala med de äldre 1- , 2- kr och 5-kronorsmynten. Även de äldre 100-, 500- och 1000-kronorssedlarna blir ogiltiga.

 • 2017-06-08

  Ny lag ger konsumenter starkare rätt till betalkonto och betaltjänster

  De nya reglerna om betalkonto med grundläggande funktioner gäller från den 1 juni 2017. De nya reglerna innebär bland annat att konsumenter som är lagligen bosatta inom EES har rätt att öppna ett betalkonto med grundläggande funktioner, som autogiro, bankkort och möjlighet att göra online-betalningar. Betalkonton kallas ibland något annat, som till exempel transaktionskonton, lönekonton eller personkonton.

 • 2017-06-05

  Påverkas du av förslaget om skärpta amorteringskrav?

  För ett år sedan infördes amorteringskrav på bolån. Nu föreslår Finansinspektionen att kravet ska skärpas så att de med stora lån i förhållande till sin inkomst ska betala i snabbare takt.

 • 2017-05-19

  Student - hur gäller försäkringarna på studentflaket och på studentfesten hemma?

  De första studenterna har redan börjat springa ut. Ska du åka flak eller ska studentfesten vara hemma hos er?

 • 2017-05-19

  Pingstbröllop – är du försäkrad på bröllopsresan?

  I vissa försäkringsbolag kan du riskera att vara oförsäkrad när du reser i väg på bröllopsresa, trots att du är nygift och folkbokförd på samma adress som din partner. Det beror på att fler och fler försäkringsbolag kräver att alla som ska omfattas av försäkringen också ska vara inskrivna i försäkringsbrevet.

 • 2017-05-17

  Ny oberoende webbtjänst visar vad din individuella tjänstepension kostar

  Konsumenternas Försäkringsbyrå kompletterar nu Pensionsguiden med individuella tjänstepensioner. I en helt ny tjänst kan du beräkna JämförPris på olika individuella tjänstepensioner, det vill säga vad de kostar dig i form av avgifter, kostnader och förlorad avkastning ända till dess pensionen är utbetald.

 • 2017-05-12

  Ta hjälp av nya snitträntan när du ska förhandla om ditt bolån

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå redovisar varje dag aktuella bolåneräntor från de elva största bankerna och bolåneinstituten (deras listräntor). Du ser också aktörernas genomsnittsräntor för de senaste elva månaderna. Sammanställningen är nu uppdaterad med april månads snitträntor.

 • 2017-05-09

  Dags att lägga i båten - hur gäller försäkringen

  Vad ersätter försäkringsbolaget om din båt blir skadad när du sjösätter den eller medan den ligger i vattnet?

 • 2017-05-04

  Nu blir det lättare för konsumenter att öppna ett betalkonto

  Igår beslutade Riksdagen att de nya reglerna om betalkonto med grundläggande funktioner ska börja gälla den 1 juni 2017. De nya reglerna innebär bland annat att konsumenter som är lagligen bosatta inom EU har rätt att öppna ett betalkonto med grundläggande funktioner, som autogiro, bankkort och möjlighet att göra online-betalningar. Betalkonton kallas ibland något annat, som till exempel transaktionskonton, lönekonton eller personkonton.

 • 2017-05-03

  Vi hjälper allt fler - Konsumenternas Försäkringsbyrås verksamhetsberättelse 2016

  Konsumenternas Försäkringsbyrå har som mål att bli den naturliga kontaktpunkten för alla konsumenter som behöver vägledning om försäkringar och pensioner. 2016 tog vi ett stort steg närmare målet genom en nästan 50-procentig ökning av besöken på vår webbplats, Facebook och blogg.

 • 2017-05-03

  Är cykelolyckan mer än ett olycksfall?

  Många svåra cykelolyckor händer när cyklister krockar med bilar eller andra fordon. Men de flesta cyklister skadas när de kör omkull utan att någon annan är inblandad. Orsaken är ofta halka på grund av till exempel löst grus eller våta löv.

 • 2017-04-27

  En enkel hemförsäkring ersätter inte trädgårdsmöblerna

  Hem- och villaförsäkringar täcker inte automatiskt stöld av egendom som du lämnar ute. Tänk därför på att trädgårdsmöbler, grill och andra saker som du har i din trädgård behöver tilläggsförsäkras.

 • 2017-04-20

  Läkaren i appen inte tillräcklig för försäkringsbolagen

  Att ”besöka” en läkare via en app har blivit allt vanligare. Om du blivit sjuk eller skadad när du är på resa kan det kännas lockande att välja det alternativet i stället för ett fysiskt läkarbesök, men då är risken stor att du blir utan ersättning från din reseförsäkring för dina vårdkostnader eller förstörda semesterdagar.

 • 2017-04-12

  Vilka försäkringar kan hjälpa dig som drabbats av attentatet på Drottninggatan?

  Försäkringar är inte det första du tänker på när det värsta händer. I Sverige gäller konsumentförsäkringarna oftast på samma sätt vid den här typen av terrorattentat som vid andra sak- och personskador.

 • 2017-04-11

  Nu är Konsumenternas Bank- och finansbyrås verksamhetsberättelse för 2016 publicerad

  Webbplatsen konsumenternas.se är en viktig kanal för Konsumenternas Bank- och finansbyrås arbete med att öka kunskaperna om finansiella tjänster hos allmänheten. Webbplatsen ökade under 2016 sina besökssiffror med närmare 50 % och har nu hela 1 500 000 besök! Ny information om penningtvätt, om amorteringskrav, om byggnadslån och information till nyanlända och dem som hjälper nyanlända är det som bland annat varit i fokus under det gångna året.

 • 2017-04-10

  Sjuk före resan? Kontrollera om din reseförsäkring gäller.

  Om du har en pågående sjukdom eller har skadat dig innan du ska ut och resa bör du kontrollera med ditt försäkringsbolag om en försämring omfattas av reseskyddet eller inte.

 • 2017-04-06

  Du kan få ersättning för dina däck om de stulits från ditt däckhotell

  Tillhör du en av dem som förvarar de däck du inte använder på ett däckhotell? Vet du om din försäkring gäller om däcken blir stulna där?

 • 2017-04-04

  Ska du förhandla om räntan på ditt bolån? Ta hjälp av Lånelabbet

  När du ska ta ett bolån kan du börja med att ta reda på vilka genomsnittsräntor som banken erbjuder. För att se hur mycket du sparar på en viss rabatt kan du använda vår kalkyl Lånelabbet.

 • 2017-03-29

  Money Week - Hur ska man prata med barn och ungdomar om privatekonomi?

  Dagens barn och unga lever i en värld där ekonomin sköts på helt andra sätt än tidigare. Det är lätt och det går snabbt att handla och att ansöka om lån med mobilen. Budskapet till barn och unga är att de ska tänka långsiktigt, sätta upp mål, spara och undvika sms-lån eller dyra köp på avbetalning.

 • 2017-03-14

  Ny information om dolda fel

  Konsumenternas Försäkringsbyrå får många frågor om försäkringar för dolda fel och om färdigställandeskydd, en försäkring du kan teckna vid ny- eller ombyggen. Vi har skrivit ny information om de viktigaste reglerna.

 • 2017-03-13

  Lånelöfte ingen garanti för lån

  Den som tänker köpa en bostad brukar behöva ett lånelöfte från banken för att få delta i budgivningar. Konsumenternas Bank- och finansbyrå får en del klagomål från konsumenter som inte får låna trots att de har ett lånelöfte.

 • 2017-03-09

  Annat konsumentstöd på konsumenternas.se

  Konsumenter kontaktar oss ofta även med frågor som inte vi är experter på. När vi bedömer att du kan få bättre hjälp av någon annan organisation, guidar vi dig gärna att hitta rätt.

 • 2017-03-06

  Försäkringar i ett dödsbo

  Det finns inget centralt register över enskilda personers försäkringar. Däremot är försäkringsbolagen skyldiga att kontrollera om deras kunder har avlidit och meddela de efterlevande att personen varit försäkrad i bolaget.

 • 2017-03-01

  Välj sparalternativ i nya, statliga tjänstepensionsavtalet PA16

  Du som är statligt anställd och tillhör kollektivavtalsområdet PA16 har fått ett nytt tjänstepensionsavtal. Det innebär bland annat att du fått nya försäkringsbolag och pensionsprodukter att välja bland.

 • 2017-02-27

  Europol varnar för "Money Muling"

  En "Money Mule" är en privatperson som tar emot pengar på sitt bankkonto från en bedragare, därefter tar ut pengarna kontant och skickar dem vidare – oftast helt omedveten om att det är ett penningtvättsbrott. Europol har gått ut med en varning för det allt vanligare brottet.

 • 2017-02-23

  Förstärkt rätt till bankkonton och tilläggstjänster dröjer

  De nya reglerna från EU:s så kallade betalkontodirektiv har blivit försenade. Reglernas syfte är att säkerställa att alla konsumenter får tillgång till grundläggande banktjänster som bankkort och online-betalningar.

 • 2017-02-21

  Bankfack – vad händer och vad gäller?

  Under de senaste åren har Konsumenternas Bank- och finansbyrå fått många frågor och klagomål som är relaterade till bankfack. Konsumenterna har klagat på att vissa bankkontor har slutat erbjuda bankfack, att de höjt avgiften eller de ställer krav på sparande och liknande för att man ska få ett bankfack över huvud taget.

 • 2017-02-15

  Orange kuvertet - inte hela din pension

  Pensionsmyndigheten har i dagarna börjat skicka ut de orange kuverten. Du får då besked om hur mycket du beräknas få i allmän pension, dvs från din inkomstpension och din premiepension. Använd gärna informationen som ett tillfälle att se över hela din pension.

 • 2017-02-10

  Mobilförsäkringen gäller telefonen du köper, inte abonnemanget

  Nu kan din mobilförsäkring gälla oavsett vilket sim-kort du har i mobilen när det inträffar en skada. Det är följden av ett avgörande i ARN i januari.

 • 2017-02-06

  Tips inför sportlovsresan

  Nu har sportloven börjat i Sverige. I de södra och västra länen började lovet nu i vecka 7 medan barnen i Jokkmokk får vänta till vecka 11. Till familjer som ska ut och resa vill vi ge några tips om försäkringar och betalningar.

 • 2017-01-11

  Nya regler för bolån

  Den 1 januari infördes flera nya regler om bolån i konsumentkreditlagen. Om du tar ett nytt bolån måste till exempel banken eller låneförmedlaren ge dig ett faktablad om lånet och en amorteringsplan. En annan nyhet är att de inte kan kräva att du ska vara så kallad helkund för att du ska få lånet och att de ska redovisa vilka faktorer som ligger till grund för den ränta de erbjuder dig.

 • 2017-01-09

  Då hänvisar vi till konsumentvägledare eller budget- och skuldrådgivare

  Konsumentvägledare finns i många men inte alla kommuner. De kan hjälpa till med alla typer av frågor som rör köp av varor och tjänster. Budget- och skuldrådgivare ska finnas i alla kommuner. De hjälper enskilda personer att få en överblick över sin ekonomi och ger praktiska råd om hur de ska hantera och prioritera sina skulder. När det är lämpligt hänvisar vi till dem.

 • 2017-01-04

  Konsumenternas Försäkringsbyrå jämför hundförsäkringar

  I dag skriver Dagens Nyheter i sin ekonomidel om hur marknaden för att försäkra sällskapsdjur växer i takt med att synen på djuren utvecklats till att vi ser dem som familjemedlemmar. På Konsumenternas Försäkringsbyrå märker vi att frågor om djurförsäkringar ökar och valde därför att börja poängbedöma hundförsäkringar i våras. Sedan flera år tillbaka poängbedömer vi också bil-, hem-, villa- och barnförsäkringar.