2018-11-09

Dags att byta till vinterdäck

Om din bil körs i vinterväglag måste du enligt lag ha vinterdäck på den mellan den 1 december och den 31 mars. För att du ska kunna vara säker på att få ersättning från din bilförsäkring vid en skada måste däcken vara godkända för vinterväglag.

Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag eller inte på platsen där du befinner dig.

Vinterdäck kan vara antingen dubbade eller odubbade

Vinterdäck kan vara dubbade eller odubbade. Rekommenderat mönsterdjup är minst 5 mm men det ska vara minst 3 mm, därefter är de inte längre lika trafiksäkra.

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Men om det är -eller befaras bli - vinterväglag är det tillåtet med dubbdäck även andra tider på året.

- Tänk på att om du har en släpvagn kopplad till bil med dubbdäck måste också släpvagnen ha dubbdäck vid vinterväglag, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Leta efter rätt märkning på odubbade däck

Odubbade så kallade friktionsdäck ska vara särskilt framtagna för vinterkörning. Sådana däck är märkta med antingen M+S, M-S, M.S, M & S eller Mud and Snow.

- Om du råkar ut för en vagnskada i vinterväglag och dina däck inte har den märkningen finns det risk att du inte får hela skadan ersatt - eller i allvarliga fall inte får någon ersättning alls, berättar Helen Bernerfalk . Alternativt kan du drabbas av en förhöjd självrisk, vanligtvis 5 000 kr. Här kan du läsa mer om bilförsäkringar.

- Observera att det förekommer däck som är märkta M och S utan att vara särskilt framtagna för vinterkörning, till exempel grovmönstrade terrängdäck. De är inte godkända för användning i vinterväglag, poängterar Helen Bernerfalk.

På STRO:s (The Scandinavian Tire and Rim Organization) webbplats finns en lista över däck som är särskilt framtagna för vinterkörning.

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå