2016-10-14

Viltkött i frysen?

Den här tiden på året fyller många frysen med älg, rådjur och annat vilt. Vad händer om du råkar ut för ett strömavbrott och köttet blir förstört?

Om det du har i frysen blir förstört på grund av till exempel ett strömavbrott kan du få ersättning från din hemförsäkring. Det kan vara bra att skriva upp och ta bilder på kött som du lägger i frysen redan från början. Då kan du lättare få rätt ersättning om något händer.

- Om det är möjligt, så släng inte köttet innan du tagit kontakt med ditt försäkringsbolag, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det kan vara svårt att uppskatta värdet på den förstörda maten och försäkringsbolaget vill gärna ha bilder eller någon annan bra beskrivning av maten.

Anna-Karin medverkar regelbundet i P1s program Plånboken som expert på försäkringsfrågor. I ett avsnitt nyligen gav hon råd om hur viktigt det är att i dessa jakttider dokumentera vad man lägger i sin frys, så att man kan styrka vad man haft om man begär ersättning efter en skada.

Lyssna på avsnittet här: P1 Plånboken om viltkött i frysen. Anna-Karin Baltzari Danfors pratar också om vattenskador mot slutet av programmet. 

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå