2016-11-11

Vad är egentligen ett byggnadslån?

Konsumenternas Bank- och finansbyrå har i dagarna publicerat ny information om Byggnadslån. Ett byggnadslån är en version av bolån som du kan ansöka om när du ska bygga ett nytt hus eller har tänkt bygga till eller renovera. I stället för att banken betalar ut hela lånet som en klumpsumma tar du ut pengar löpande under tiden som du håller på att bygga.

Byggnadslån kan kallas olika saker hos olika banker, till exempel byggnadskredit eller byggkreditiv, men de fungerar i stort sett likadant. Ett byggnadslån kan liknas vid en check- eller kontokredit. Du får inte ut hela beloppet på en gång utan kan använda krediten efter hand som du betalar fakturor för ditt bygge.

När du ansöker om ett byggnadslån behöver banken ha uppgifter om det blivande huset eller ombyggnaden och om vad bygget kommer att kosta. Banken gör också en förhandsvärdering av huset. Du får inte låna till hela kostnaden utan bör räkna med att själv stå för ungefär 15 till 20 procent i kontantinsats.

Det tillkommer olika avgifter på ett byggnadslån. Det är vanligt att banken tar ut en uppläggningsavgift eller handläggningsavgift för lånet. Dessutom tillkommer kostnader för pantbrev, värdering och besiktning.

Räntan på ett byggnadslån är individuell. Den är oftast högre än på ett vanligt bolån men du betalar bara ränta på det belopp som du efter hand utnyttjar (så kallad dispositionsränta). Normalt får du också betala en årsavgift eller en kontraktsränta på hela det beviljade kreditbeloppet.

När ditt bygge är klart görs en slutbesiktning. Då blir entreprenader och leveranser godkända och ansvaret för huset eller bygget övergår till dig som köpare. Banken kan då lägga om byggnadslånet till ett vanligt bolån, så kallat avlyft.

Läs mer om Byggnadslån

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå