2017-10-02

Två av tre har ingen ränta på sitt sparkonto

Enligt en ny Sifo-undersökning har två av tre sparare ingen ränta alls på sitt sparkonto. Undersökningen genomfördes nyligen på uppdrag av en svensk bank och redovisas i en artikel i SvD.

Fredrik Pettersson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå hoppas att fler gör något bättre av sitt sparande .

- Med enkla medel går det att öppna ett sparkonto med insättningsgaranti som har upp till 0,95 procents ränta och helt fria uttag. Du kan behöva jämföra både större banker och mindre företag men att öppna ett konto tar oftast inte mer än ett par minuter med hjälp av internet och Bank-ID, säger Fredrik Pettersson.

Sparekonomer brukar föreslå att man som konsument bör ha ett buffertsparande som uppgår till två till tre nettomånadslöner. Om ditt buffertsparande exempelvis är 100 000 kr ger det på ett konto med 0,95 procent ränta, 950 kr årligen extra före skatt.

På Konsumenternas Bank-och finansbyrås webbplats hittar du en sparkontojämförelse som listar konton som omfattas av insättningsgarantin:

Jämför sparkonton

Läs artikeln om sparandet utan ränta i SvD:

Fredrik har nyligen varit gästskribent hos nätverket Gilla din ekonomi och skrivit flera facebookinlägg om sparande och sparkonton. Läs dem här:

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå