2018-09-27

Tjänstepension – en viktig löneförmån

Den 27 september varje år infaller Tjänstepensionens dag. Nya siffror från Sifo visar att allt fler yngre tycker att tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen. Det visar på vikten av att fortsätta informera om tjänstepensionens betydelse för den framtida ekonomin som pensionär och att pensionen tidigt blir en naturlig del av privatekonomin. Vi tycker att du ska passa på att ta reda på hur du påverkar din tjänstepension – kanske kontrollera jämförpriser hos oss?

Den 27 september är en dag när aktörer i pensionsbranschen, arbetsgivare och media var och en på sitt sätt fokuserar lite extra på tjänstepensionen. Tanken är bland annat att öka kunskapen om att tjänstepensionen kan bli en stor del av din sammanlagda pension.

Har du en tjänstepension?

Alla arbetsgivare med kollektivavtal betalar in tjänstepension åt sina anställda. Hur mycket beror på vad parterna inom avtalsområdet har förhandlat fram. Som anställd får du själv bestämma över hur pengarna ska förvaltas (eller viss del av pengarna). Om din arbetsgivare inte har något kollektivavtal är det bra om du tar reda på hur inbetalningarna till din pension ser ut i stället.

Vad kostar tjänstepensionen? Se vårt Jämförpris

På vår webbplats hittar du tjänsten JämförPris. Där kan du se hur olika kostnader och avgifter påverkar din tjänstepension.

- JämförPris räknar på pensioner i alla de stora kollektivavtalsområdena och individuell tjänstepension, säger Gustav Jonsson på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

 

JämförPris för kollektivavtalad tjänstepension

JämförPris för individuell tjänstepension

Läs mer på tjanstepensionensdag.se

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå