2017-02-06

Tips inför sportlovsresan

Nu har sportloven börjat i Sverige. I de södra och västra länen började lovet nu i vecka 7 medan barnen i Jokkmokk får vänta till vecka 11. Till familjer som ska ut och resa vill vi ge några tips om försäkringar och betalningar.

Försäkringar

 • För en veckas semesterresa räcker oftast hemförsäkringens reseskydd. Om du däremot tänker vara borta längre än 45 dagar bör du förlänga skyddet och betala det i god tid innan hemförsäkringens reseskydd går ut.
 • Tänk på att särskilt kontrollera ditt försäkringsbolags villkor om du är gravid eller har en kronisk sjukdom.
 • Om du ska ägna dig åt riskfyllda aktiviteter på resan, till exempel off-piståkning, klättring eller liknande, bör du teckna en separat reseförsäkring för det. Riskfyllda aktiviteter täcks inte av hemförsäkringen.
 • Ta med ditt servicekort från försäkringsbolaget på resan. Där står ditt försäkringsnummer och viktiga telefonnummer du kan ringa om olyckan är framme eller du blir akut sjuk.
 • Ta med dig EU-kortet som du beställer från Försäkringskassan när du reser inom EU. Du som EU-medborgare har rätt till nödvändig, akut vård inom EU.

Betalningar

 • Betala gärna resan med ditt kontokort, eftersom det då normalt ingår ett avbeställningsskydd. Genom avbeställningsskyddet kan ni få ersättning om någon i familjen blir akut sjuk och ni inte kan resa i väg. Tänk på att du inte automatiskt har något avbeställningsskydd i din hemförsäkring.
  Kontrollera bara att avbeställningsskyddet verkligen täcker resans pris. Om inte, kan du komplettera med en separat reseförsäkring.
 • Det kan vara en fördel att betala resan med en kredit, t ex med ditt kreditkort. Då kan du vända dig till kreditgivaren med ersättningskrav om något går fel, till exempel kan du begära ersättning för din flygbiljett om flygbolaget går i konkurs före avresan.
 • Ta med dig fler än ett kontokort på resan, så är du inte strandsatt om ett av dem skulle bli stulet eller sluta fungera.
 • Om du ofta använder kort utomlands kan det löna sig att skaffa ett kort med lågt eller inget valutaväxlingspåslag. Men kolla också kortets uttagsavgifter så att de inte är höga i det land du ska besöka.
 • Får du välja om du vill bli debiterad i svenska kronor eller den lokala valutan så lönar det sig oftast att välja lokal valuta vid både köp och uttag.
 • Ha med dig lite kontanter i landets valuta. Det är inte säkert att du kan använda kort över allt. Ofta är det billigare att växla i Sverige innan du åker. Ska du använda Euro kan du se efter på bankomat.se om det finns en bankomat nära dig där du kan ta ut Euro.
 • Var aktsam om dina kort och notera spärrnumret. Lämna aldrig ett kort obevakat - inte ens på hotellrummet - och notera inte koden ihop med kortet, ens i "chifferform".

Läs mer i vår Checklista för resan.

Läs också om olika resetips på vår blogg, till exempel "Rätt försäkrad på resan?" och "Semesterdax"

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå
och
Konsumenternas Försäkringsbyrå