2014-06-19

Tips inför resan

Res aldrig utan en reseförsäkring. Den ska åtminstone ersätta det viktigaste - sjukvård och hemtransport. Du måste köpa försäkringen innan du åker och för hela resans längd. Det reseskydd som finns i hemförsäkringen räcker ofta. Kontrollera också vilket avbeställningsskydd du har, via din försäkring eller kontokortet, om du betalt resan med kort. Fundera också på vilket kontokort som är bäst på semestern.

- Du kanske tänker att du inte behöver nån reseförsäkring för att du inte har så värdefulla saker med dig på resan. Men det som verkligen kan kosta är oftast inte att bli bestulen utan om du råkar ut för en olycka och kanske hamnar på intensivvården. Utan försäkring får du betala själv och det är oerhört dyrt. Till exempel kostar ett enda dygns intensivvård i USA ungefär 40 000 kr och ett ambulansflyg hem från Asien runt 1 000 000 kronor. Reseskyddet i hemförsäkringen eller en separat reseförsäkring ersätter även sådana kostnader, säger Gabriella Hallberg på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

- Vissa händelser ersätts dock inte alls av en vanlig reseförsäkring, till exempel djuphavsdykning eller långseglingar. Kontrollera vad som gäller i din försäkring och skaffa en särskild försäkring för så kallade riskfyllda aktiviteter om du behöver, fortsätter hon.

Rätt kort

Till resan kan det löna sig att skaffa ett nytt kontokort som har inga eller låga avgifter. Jämför kortens valutaväxlingsavgift, uttagsavgifter och årsavgift.

- De kort som är bäst för köp är sällan bäst för uttag, så du kan behöva fler än ett, säger Fredrik Nordquist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Tänk på att:

  • Kontrollera reseskyddet i din hemförsäkring, eller skaffa en separat försäkring.
  • Ta med det servicekort (utlandsresekort) som brukar följa med hemförsäkringsavtalet. Eller beställ det från ditt försäkringsbolag. Det innehåller ofta ett formulär på engelska som ska fyllas i av den läkare som behandlar dig på plats om du skulle bli sjuk eller skadas.
  • I många kontokort ingår en reseförsäkring om du betalar resan med kortet. Försäkringen är ibland ganska begränsad, men kan exempelvis innehålla avbeställningsskydd och rätt till ersättning om bagaget blir försenat.
  • Se till att ha mer än ett kontokort på resan, om ett inte skulle fungera.
  • Notera spärrnumret till korten. Har du förlorat kortet på resan är det viktigt att du spärrar det direkt.
  • Ta med EU-kortet från Försäkringskassan. Det ger dig rätt till sjukvård inom EU och vissa andra länder.

Läs mer på sidorna Checklista - resa och Jämför kontokort.

Fler resetips

På webbplatsen telekomradgivarna.se kan du läsa vad vår systerorganisation Telekområdgivarna tipsar om när det gäller mobiltelefoni på semestern:

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå
och
Konsumenternas Försäkringsbyrå