2018-10-05

Tänk säkert – ett skydd mot internetbedrägerier

Oktober är informationssäkerhetsmånaden – i Sverige och resten av Europa. Därför uppmärksammar vi olika saker du själv kan göra för att skydda dina uppgifter på internet, framför allt lösenord och kortuppgifter. Vi deltar i kampanjen Tänk säkert tillsammans med bland andra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisens nationella bedrägericenter.

Samtidigt som internetanvändandet ökar blir bedragare allt "duktigare" på att stjäla person- och kortuppgifter. Det är en global företeelse som kräver samordnade insatser från bransch, myndigheter och privatpersoner för att hejdas. Det du kan göra för att skydda dig är att alltid tänka på att bete dig så säkert du bara kan och agera omedelbart om du till exempel blivit av med pengar på kontot.

- Vi tycker att det viktigt att hjälpa till att öka medvetenheten om vad man själv kan göra för att skydda sina uppgifter på internet, säger Anna-Karin Baltzari-Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

- Vi blir uppringda av konsumenter som frågar hur man bäst skyddar sig från bedrägerier, säger Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Och dessvärre får vi också samtal från konsumenter som blivit manipulerade till att logga in på sina konton och ge andra personer tillgång till pengarna.

- Det är mycket viktigt att förstå att du aldrig någonsin ska lämna ut en kod eller använda ett Bank-ID på uppmaning av någon som ringt upp dig, även om du tror att det är banken eller polisen som ringt, fortsätter Kicki Westerståhl. Ta omedelbart kontakt med din bank om något sådant händer.

Både på kampanjen Tänk säkerts webbplats och på vår kan du läsa mer om vad du själv kan göra för att skydda dig mot internetbedrägerier:

 

Tänk säkert

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå
och
Konsumenternas Försäkringsbyrå