2015-12-09

Slopad avdragsrätt för privat pensionssparande

Från årsskiftet kommer avdragsrätten för privat pensionssparande att slopas. Det innebär att du som sparar i en privat pensionsförsäkring eller ett Individuellt pensionssparande (IPS) inte längre får göra avdrag i deklarationen för belopp du sätter in i de sparformerna.

I år sänktes avdragsrätten i privat pensionsförsäkring och IPS från 12 000 kr till 1800 kr. Från årsskiftet 2015/2016 slopas avdragsrätten helt. Har du exempelvis månadssparande via autogiro, behöver du säkerställa att inte fler dragningar görs efter årsskiftet. Detta för att slippa dubbelbeskattning.

- Det är viktigt att du som har ett privat pensionssparande inte sätter av mer premier till privat pensionsförsäkring och IPS. Gör du det, blir du i praktiken dubbelbeskattad, eftersom du också måste betala inkomstskatt när pensionen tas ut, säger Marcus Lindenius, ekonom på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

De pengar som du redan har satt in i det avdragsgilla pensionssparandet kommer att fortsätta att förvaltas av det bolag du valt. Om du vill fortsätta att spara till din pension, kan du exempelvis göra det i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring. På vår webbplats hittar du mer information om de sparformerna:

Kapitalförsäkring

ISK

 

Observera att andra regler kan gälla om du är egenföretagare eller inte har någon tjänstepension i din anställning. Mer information om det hittar du på skatteverkets webbplats.

Skatteverket

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå