2017-06-28

Skriv ett avtal om du tänker hyra ut din bostad under semestern

Något av det viktigaste att tänka på när du ska hyra ut din bostad är att vara noggrann med vem du hyr ut till och att skriva ett hyresavtal. Om du bor i lägenhet behöver du be om tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättföreningen. Har du saker som du är rädd om bör du ta bort dem innan du hyr ut. Värdesaker bör du också ta bort.

Om du ska hyra ut ditt hus eller lägenhet på semestern, skriv ett avtal med den du hyr ut till. Där slår ni fast vad som gäller mellan er under uthyrningstiden och i vilket skick du vill att bostaden ska återlämnas vid uthyrningstidens slut.

- Om du hyr ut din bostad ut i flera veckor per år, har olika hyresgäster och kanske även hyr ut via en förmedlare, kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring, påpekar Andrea Ekeblad-Szanto, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. För att ta reda på vad som gäller i just ditt fall är det viktigt att du frågar ditt försäkringsbolag innan du hyr ut.

Ingen ersättning för stöld från din hemförsäkring

I ett hyresavtal bör ni också komma överens om hur ni ska göra om något blir stulet eller har skadats under uthyrningstiden.

- Om hyresgästen stjäl något av dig, kommer du inte att kunna begära ersättning från din hemförsäkring. Anledningen är att alla hemförsäkringar har som villkor att tjuven ska ha tagit sig in utan lov. Men en person som du hyr ut till har ju inte tagit sig in utan lov, eftersom du har lämnat din nyckel till honom eller henne, fortsätter Andrea Ekeblad-Szanto.

- Om din bostad däremot skadas under uthyrningstiden genom en olyckshändelse, kan din villa-, fritidshus- eller bostadsrättsförsäkring ersätta skadorna.

Ansvarsförsäkring behövs för att ersätta skador efter vårdslöshet

Du bör kolla upp att den du hyr ut till har en ansvarsförsäkring, eftersom du kan få ersättning från din hyresgästs ansvarsförsäkring om personen orsakar en skada genom vårdslöshet och betraktas som skadeståndsskyldig för skadan. Om hyresgästen har en hemförsäkring ingår det en ansvarsförsäkring i den. Är det en person från ett annat land, bör du kolla upp att han eller hon har en ansvarsförsäkring som motsvarar ansvarsskyddet i hemförsäkringarna.

Hyr du ut regelbundet kan det räknas som förvärvsverksamhet

Om du regelbundet hyr ut din bostad kan uthyrningen ses som förvärvsverksamhet. Du kan i så fall inte använda dig av rättsskyddet i din hemförsäkring om du skulle komma i tvist med din hyresgäst. Rättsskyddet gäller bara för dig i egenskap av privatperson.

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå