2014-09-24

”Seniorlån - dyrt alternativ som kan minska ett eventuellt bostadstillägg”

Att ta ett seniorlån är ett alternativ för den som är äldre och inte kan ta ett vanligt banklån. Men pensionsmyndigheten varnar nu för att seniorlånen generellt sett är dyra lån och kan minska ett eventuellt bostadstillägg.

Seniorlån riktar sig till äldre personer som äger en obelånad eller lågt belånad bostadsrätt, villa eller fritidshus. Den största skillnaden från vanliga banklån är att räntan inte betalas via pensionen eller den disponibla inkomsten utan med lånade pengar, antingen löpande från en del av lånet eller i samband med att lånet löper ut eller huset säljs.

Pensionsmyndigheten har nyligen gjort en konsumentgranskning som visar att ett vanligt banklån, eller att låna via barnen där man använder den egna bostaden som säkerhet, kan vara bättre alternativ.

– Innan man tar ett seniorlån är det viktigt att tänka på att seniorlån generellt sett är dyra lån, de lösningar som nu finns på marknaden har för höga priser. Du kan förlora mycket på att ta ett seniorlån jämfört med ett vanligt banklån. Seniorlånet kan också minska ett eventuellt bostadstillägg, säger Karin Grettve Odenfors, analytiker på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande idag.

Ökat antal frågor om seniorlån

Konsumenternas Bank- och finansbyrå har fått ett ökat antal frågor om seniorlån. Frågorna rör främst lånens konstruktion, avtal och villkor.

- För dig som överväger att ansöka om ett seniorlån är det viktigt att förstå hur de olika seniorlånen är uppbyggda, säger Fredrik Pettersson på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Du har då möjlighet att avgöra om det är ett alternativ för dig och i så fall vilket alternativ som passar dig bäst. Läs noga igenom all information om lånen, ställ frågor, kontakta gärna oss och ta god tid på dig innan du skriver under något avtal, avslutar han.

Här på webbplatsen kan du läsa mer om seniorlån och jämföra olika former av seniorlån.

Läs mer om:

Seniorlån med skulduppräkning

Seniorlån med ränteuppräkning

Seniorlån med försäkringslösning

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå