2017-07-17

Se över ditt sparande under sommaren

De flesta sparekonomer brukar lyfta fram att man ska ha ett buffertsparande för oförutsedda utgifter. Sparekonomerna brukar prata om att motsvarande minst två, tre månadslöner är ett bra buffertsparande.

Men hur ska du tänka när du väljer att buffertspara?

- När syftet är att dina pengar ska kunna användas för oförutsedda utgifter, till exempel en ovanligt dyr tandläkarräkning eller en ny värmepanna, bör du välja ett sparande med låg risk och där pengarna är lätt tillgängliga. Det innebär oftast att du ska sätta dem på ett sparkonto utan bindningstid, säger Fredrik Pettersson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Välja aktör

Nästa steg är att välja aktör. Fundera på om du ska väljer ett sparkonto hos din bank av tradition eller om du ska flytta sparpengarna till en nischbank för att få bättre ränta?

- Det finns i dag många aktörer som erbjuder trygga sparkonton som omfattas av insättningsgarantin, fortsätter Fredrik Pettersson. Inte bara storbankerna utan också mindre nischbanker och kreditmarknadsbolag erbjuder konton som omfattas av insättningsgarantin.

På ett sparkonto som omfattas av insättningsgarantin – och har fria uttag – kan du i dag få upp till 0,90 procent i ränta och väljer du att binda pengarna på ett fasträntekonto i exempelvis 12 månader kan du få upp till 1,25 procent i ränta.

Se upp med inlåningsföretag

På marknaden finns det även inlåningsföretag som erbjuder höga räntor.

- Men det finns stora risker med att placera pengar hos inlåningsföretag. Deras konton omfattas INTE av insättningsgarantin. Så risken finns att du som konsument förlorar hela ditt insatta sparbelopp om inlåningsbolaget skulle gå i konkurs, säger Fredrik Pettersson.

Mer information om konton och sparräntor hittar du i vår sparkontojämförelse. Alla konton i jämförelsen omfattas av insättningsgarantin!

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå