2016-11-21

Samla flera lån i ett?

Om man har många krediter med höga räntor har det blivit populärt att försöka samla dem i ett enda större lån. På vår webbplats har vi nu information om samlingslån, som är ett av de begrepp som bankerna använder för den här typen av lån.

Flera banker och kreditinstitut erbjuder vad de kallar för till exempel samlingslån, omstartslån, saneringslån eller skuldfinansieringslån. Det är lån som du löser dina tidigare lån och krediter med.

- Men det är inte säkert att det blir billigare med ett samlingslån. Jämför den ränta som du skulle få och titta på avbetalningstiden. Även om månadskostnaden skulle bli lägre kan en längre avbetalningstid göra att det blir dyrare i längden, säger Cecilia Blomqvist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Precis som vid vilket annat lån som helst är långivaren skyldig att göra en kreditprövning för att avgöra om du har förutsättningar för att kunna betala tillbaka lånet. Om du har stora skulder eller betalningsanmärkningar så kan det bli svårare för dig att få ett lån och i alla fall få ett lån med låg ränta.

Läs mer om samlingslån här.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå