2018-02-19

Orange kuvertet - ett bra tillfälle att se över din pension

Pensionsmyndigheten har i dagarna börjat skicka ut de orange kuverten. Det orange kuvertet är ett årsbesked över din allmänna pension. Använd gärna informationen som ett tillfälle att se över hela din pension, även din eventuella tjänstepension och eget sparande.

Det orange kuvertet innehåller information om din allmänna pension. Den allmänna pensionen består av två delar: inkomstpension och premiepension. Men eftersom många dessutom har en tjänstepension - och kanske också ett eget sparande till pensionen - ger kuvertets information inte hela bilden.

Gör en egen prognos

När du får det orange kuvertet kan du se det som ett bra tillfälle att se över hela din pension. På webbplatsen minpension.se kan du få en samlad bild av hur mycket du hittills tjänat in till hela din pension. Du kan också göra en prognos över hur stor din framtida pension kan bli.

Testa vår Pensionsguide

- När du gjort en prognos på minpension.se och kanske vill jämföra dina nuvarande försäkringar med andra alternativ, gå då gärna in i Pensionsguiden på vår webbplats, säger Carita Lindborg, biträdande chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Där hittar du till exempel oberoende jämförelser och funktioner för att räkna ut olika kostnader som är förknippade med dina pensionsval.

Jämförpriser

Vi har i flera år arbetat med att utveckla funktioner för alla delar av pensionen. Något helt unikt i Pensionsguiden är till exempel tjänsten JämförPris. Den visar vad som försvinner från din sparande i form av avgifter och kostnader och vilken avkastning du förlorar på grund av det.

Jämför och räkna

Pensionsguiden som innehåller till exempel:

Mer information om den allmänna pensionen hittar du hos Pensionsmyndigheten.

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå