2018-01-03

Nu gäller nya regler för investeringsrådgivning och värdepappershandel

Från och med den 3 januari 2018 gäller nya regler som har betydelse för dig som konsument, både när du får investeringsrådgivning och när du handlar med värdepapper. En av nyheterna som är viktig för dig, är att det nu kommer att finnas två grupper av rådgivare, dels så kallade oberoende rådgivare dels övriga rådgivare.

- En oberoende rådgivare får inte lämna råd om egna produkter, säger Susanne Johansson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. En oberoende rådgivare får inte heller ta emot ersättning (provision) från företag vars produkter man lämnar råd om och säljer, fortsätter hon.

En annan nyhet är att det nu ställs krav på de företag som tar fram och producerar en finansiell produkt, exempelvis en strukturerad produkt. Företagen ska i förväg fastställa vilka kunder som produkten kan vara lämplig för.

- Syftet är att rätt produkt ska säljas till rätt kundgrupp, säger Susanne Johansson. Det är tänkt att fungera som ett skydd för konsumenter så att man undviker att konsumenter investerar i och får råd om produkter som inte är lämpliga eller passande för den enskilde konsumenten.

Läs mer om investeringsrådgivning

Läs mer om värdepapper

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå