2018-03-28

Nya företag på bolånemarknaden - finns det några risker?

De senaste dagarna har flera tidningar skrivit om ett antal nya företag på bolånemarknaden. Företagen erbjuder låga räntor på sina bolån och i något fall betydligt lägre ränta än de aktörer som funnits på marknaden länge. Flera konsumenter har hört av sig till oss på Konsumenternas Bank- och finansbyrå och undrat om det finns några risker med att ha ett bolån hos till exempel Enkla.com, Hypoteket.com eller Avanza/Stabelo.

Låga räntor är bra för den som tar ett bolån men det kan bli problem för vissa konsumenter om lånens löptid är kortare än vad som är brukligt på marknaden i dag.

- Bolån beviljas normalt på minst 30 år och oftast längre. Under lånets löptid kan banken/långivaren bara säga upp lånet under vissa omständigheter, till exempel om du missköter dina betalningar, förklarar Cecilia Blomqvist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

- Om du får ett bolån med en kortare löptid, kanske 10 eller 15 år, har du med största sannolikhet inte amorterat av det helt när lånet löper ut, fortsätter Cecilia Blomqvist. Du måste då ansöka om ett nytt bolån. Om du har fått sämre inkomster, kanske blivit arbetslös, långtidssjukskriven eller gått i pension kan det bli svårt att få ett nytt bolån och du kan då tvingas att sälja din bostad för att kunna lösa lånet.

Du kan läsa mer här:

Bank- och försäkringsbloggen

Så fungerar ett bolån

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå