2015-08-26

Ny jämförelse av kapitalförsäkringar visar stora skillnader mellan bolagen

Idag lanserar vi vår jämförelse av kapitalförsäkringar. Nu kan du på vår webbplats jämföra avgifter men även andra villkor som exempelvis bindningstid, försäkringsskydd och återköpsavgift.

Kapitalförsäkring har funnits som sparalternativ sedan tidigare. I och med att avdragsrätten för privat pensionssparande sänktes kraftigt vid årsskiftet och för att helt tas bort 2016 erbjuds nu kapitalförsäkringar också som ett alternativ till pensionssparande.

-        Vi hoppas att jämförelsen ska göra det enklare för konsumenterna att jämföra avgifter och villkor på kapitalförsäkringar och på så sätt underlätta att välja rätt produkt för sitt sparande, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

För långsiktigt sparande har avgifterna stor betydelse för hur mycket du får ut i slutändan och därför viktiga att jämföra. Det handlar inte bara om avgiften som faktiskt betalas utan du går också miste om avkastning du hade fått om avgiftspengarna hade fått stanna kvar och ge avkastning.

-        Det finns stora skillnader mellan bolagens avgifter i kapitalförsäkringarna. Vårt prisexempel visar att grundavgiften variera beroende på försäkringsbolag från ca 1 kr till 4 000 kr/år och till detta tillkommer särskilda avgifter beroende på vald förvaltningsform, konstaterar Carita Lindborg, biträdande chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Läs mer här: Jämför kapitalförsäkringar

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå
och
Konsumenternas Försäkringsbyrå