2018-09-21

Ny jämförelse av avbeställningsförsäkringar

Med ett avbeställningsskydd kan du få pengarna tillbaka för din resa om något oväntat inträffar som gör att du inte kan komma i väg. Konsumenternas Försäkringsbyrå lanserar nu en jämförelse av avbeställningsförsäkringar. Vi jämför bland annat vilka anledningar till avbeställning som kan ge dig pengarna tillbaka.

Det ingår ett avbeställningsskydd i hemförsäkringen och om du betalat resan med kort. Men du kan också köpa en separat avbeställningsförsäkring som gäller om du till exempel blir uppsagd från ditt jobb eller om du skiljer dig. Vilka händelser som en avbeställningsförsäkring ersätter skiljer sig åt mellan de olika försäkringarna.

- Vår jämförelse ger en överblick över vilka anledningar till avbeställning som försäkringarna ersätter och därför blir det enklare att välja, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Syftet med resan

Om resan har ett specifikt syfte som till exempel att du ska spela golf kan ett skadat finger ödelägga semesterplanerna. Likaså om du bokat in en konsert eller fotbollsmatch och aktiviteten blir inställd eller flyttad före avresan. Vissa avbeställningsförsäkringar ersätter dig för kostnaderna när syftet med resan gått förlorat.

Maxbelopp skiljer sig åt

Vilka maxbelopp du kan försäkra skiljer sig åt mellan försäkringarna.

- Om du har bokat en dyr resa ska du kontrollera maxbeloppet i avbeställningsförsäkringen. Vissa försäkringar har ett maxbelopp per bokning och andra per person. Om resan kostar mer än maxbeloppet i avbeställningsförsäkringen kan ni använda er av flera försäkringar vid en avbokning. Du kan kombinera hemförsäkringens avbeställningsskydd, kontokortsförsäkringens och en separat avbeställningsförsäkring, säger Gabriella Hallberg.

Läs mer i vår nya jämförelse av avbeställningsförsäkringar.

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå