2018-05-17

Nextjet ansöker om konkurs – kan jag få ersättning för flygbiljetten?

Nextjet har ställt in alla sina flyg och ansöker om konkurs. Du som är konsument kan ha rätt till ersättning för flygbiljetten om du har köpt den på kredit, till exempel med ditt kreditkort. Men oavsett hur du har betalat bör du vända dig till din kortutgivare, som normalt är din bank, och begära ersättning.

När du som konsument har köpt en vara eller tjänst på kredit och den som du har ingått avtal med inte levererat den köpta varan eller tjänsten, i det här fallet din flygresa, så har du enligt konsumentkreditlagens 29 § rätt att ställa samma krav mot kreditgivaren som mot flygbolaget.

Det innebär att du kan kontakta din kreditgivare, som normalt är din bank, med krav på ersättning.

- Har du betalat på kredit ger alltså konsumentkreditlagen dig rätt till ersättning. Men det finns exempel på flygbolagskonkurser där även konsumenter som använt debetkort fått tillbaka pengarna för sina flygbiljetter, trots att det inte rört sig om kreditköp enligt 29 § konsumentkreditlagen. Så om du betalat med kort och inte får vad du köpt så kontakta din kortutgivare, oavsett om du gjort ett kreditköp eller inte, uppmanar Kicki Westerståhl.

De flesta gör sina kreditköp genom att betala med sitt kreditkort men även du som har använt andra betalningsmetoder, som till exempel en kontokredit eller en fakturakredit, har samma rättigheter.

- Det är inte betalningsmetoden eller vilket kort du använder som är avgörande för om en betalning är ett kreditköp eller inte, förklarar Kicki Westerståhl. Det krävs att du utnyttjat en kredit vid köpet och inte betalat från ett plussaldo på ditt konto. Dessutom måste betalningen ha skett direkt från kreditgivaren till säljaren, i det här fallet flygbolaget.

Gäller min reseförsäkring?

Hemförsäkringens reseskydd gäller normalt inte när ett flygbolag går i konkurs, inte heller andra renodlade reseförsäkringar. Det finns försäkringar som kan skydda dig mot flygbolagskonkurser. Om du har tecknat en försäkring mot flygbolagskonkurs, vänd dig till det ställe där du tecknade försäkringen. Det finns ett försäkringsbolags avbeställningsskydd som omfattar flygbolagskonkurs men bara om du tecknat ett särskilt tillägg. Läs mer här:

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå
och
Konsumenternas Försäkringsbyrå