2018-03-19

Minska risken att bli lurad på nätet

Antalet bedrägerier som genomförs med stulna identiteter ökar och stölderna går till på olika sätt. På webbplatsen DinSäkerhet.se som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap finns det bra information om hur du minskar risken för att till exempel bli id-kapad.

Konsumenternas Bank- och finansbyrå har de senaste åren fått ett ökat antal samtal från konsumenter som råkat ut för allt mer slipade bedragare. På olika sätt och med olika tekniker har konsumenter blivit lurade att logga in på sin internetbank och bedragarna har lyckats föra över stora summor till sina egna konton eller olika bulvaners konton.

- Vissa har blivit lurade  att fylla i sina bankkorts- och personuppgifter direkt i ett meddelande eller på en falsk webbsida, som kan se väldigt professionell och genuin ut. Andra bedragare ordnar så att det ser ut som att de ringer från bankens telefonnummer när de ringer upp (så kallad spoofing), exemplifierar Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Skydda dig mot id-kapning

Det finns goda råd att följa för att undvika den här sortens händelser. På webbplatsen DinSäkerhet.se - som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) - finns bra information och checklistor som vi vill slå ett slag för.

Till exempel uppmanar de oss att "Anslut dig till digitala kreditupplysningstjänster eller digitala brevlådor, då vet du snabbt om du utsatts för id-kapning genom att någon ansökt om lån/kredit i ditt namn".

Läs mer på sidan "Minska risken för id-kapning".

På sidan kan du också klicka dig vidare till hur du skyddar din dator och annan teknik och om hur du surfar säkert.

Har du drabbats av id-kapning?

Om du trots allt drabbas så ska du genast göra en polisanmälan och spärra dina identitetshandlingar. Följ sedan gärna anvisningarna som beskrivs i checklistan Åtgärder vid id-kapning på DinSäkerhet.se.

Id-skydd i din hemförsäkring?

Id-skydd ingår som standard i allt fler hemförsäkringar. I Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av hemförsäkringar kan du kontrollera om din försäkring innehåller id-skydd eller inte.

- Skydden innebär i första hand att försäkringsbolaget står för rådgivning och assistans med att till exempel avvisa betalningskrav och radera betalningsanmärkningar om du skulle bli utsatt för en "obehörig handling eller ett bedrägeri som rör din personliga identitet", alltså det som i dagligt tal kallas för id-stöld eller id-kapning, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Rättskyddet gäller oftast

- Du har också oftast rätt att använda rättsskyddet i hemförsäkringen om det blir en tvist om till exempel ett betalningskrav, fortsätter Peter Stark. Du kan få hjälp med kostnader för ett ombud även om tvisten inte rör en så stor summa. Så kallade småmål, dvs tvister om mindre värden, är annars undantagna i rättskyddet.

Läs mer om id-skydd i hemförsäkringarna här.

Särskilda id-skydd kan vara onödiga

Det finns också andra företag än försäkringsbolag som säljer id-skydd men oftast är det samma skydd som redan ingår i en hemförsäkring, så ta reda på vad du har så att du inte betalar i onödan för något som du redan har.

Obehöriga transaktioner

Om du har tappat ditt kort, glömt det någonstans eller blivit bestulen kan någon använda det för att ta ut pengar eller göra köp i butik eller på internet. Det förekommer också att kortuppgifter samlas in med hjälp av falska hemsidor eller andra tekniska lösningar.

- Du måste vara medveten om att ditt kort är en värdehandling och att du alltid ska vara mycket försiktig med din PIN-kod och övriga säkerhetslösningar, uppmanar Fredrik Nordquist..

Bara betalningsskyldig om du varit grovt oaktsam

Om du råkat ut för obehöriga transaktioner är huvudregeln att du inte är betalningsskyldig för dem. Bara om du varit grovt oaktsam riskerar du att själv behöva stå för det obehöriga uttaget. Om du lämnar kortet obevakat, även till exempel i en låst bil, och någon stjäl kortet och använder det för att göra köp eller uttag, så kan du själv bli betalningsansvarig.

- Om din kod har använts kan du behöva betala en del av uttaget eller köpet, tillägger Fredrik Norquist.

Läs mer om obehöriga transaktioner här.

Försök inte lura mig

Polisen har tillsammans med PRO, SPF seniorerna och Brottsofferjouren tagit fram särskild information som riktar sig till äldre. Informationen består av både en handledning och konkreta tips och kan användas av till exempel studiecirklar. Du kan läsa mer om utbildningspaketet hos bland annat brottsofferjouren.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå
och
Konsumenternas Försäkringsbyrå