2017-09-11

Många frågar om förslaget att höja skatten på ISK

De senaste dagarna har vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå fått frågor från konsumenter som undrar vad de ska göra om regeringens budgetförslag går igenom, där regeringen vill höja skatten på sparande i investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar. Förslaget går ut på att kapitalunderlaget ska multipliceras med statslåneräntan ökad med 1,0 procentenhet i stället för dagens 0,75 procentenheter. Vi kan inte ge enskild rådgivning men du kan själv lära dig mer om sparformerna genom till exempel våra jämförelser här på webbplatsen.

Skatten på sparandet i ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring är lägre än för vissa andra sparformer. Även med en höjning kommer det troligen att förbli så.

Här på webbplatsen kan du läsa fakta om de olika sparformerna, som till exempel att skillnaden mellan att spara på ett investeringssparkonto och att spara på ett fondkonto - eller ha aktier i en depå - är att du betalar en årlig schablonskatt på sparandet i stället för att betala skatt de gånger du säljer med vinst. Du kan däremot inte göra avdrag på skatten om du har sålt med förlust.

En kapitalförsäkring är ett sparande i en försäkring hos ett försäkringsbolag. I försäkringen kan du antingen själv köpa till exempel fonder och aktier eller välja att försäkringsbolaget sköter om placering och förvaltning.

Läs mer om investeringssparkonton (ISK) eller om kapitalförsäkringar.

Jämför investeringssparkonton (ISK)

Läs mer om förslaget på regeringens webbplats

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå