2018-12-07

Vad är kommunal konsumentvägledning?

Det finns flera olika organisationer som hjälper konsumenter. De som finns närmast konsumenterna geografiskt är den kommunala konsumentvägledningen. Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå fungerar som ett expertstöd för konsumentvägledarna när de träffar konsumenter med bank- och försäkringsfrågor. Tillsammans bildar vi ett nätverk med Hallå konsument, Konsumentverket och Finansinspektionen.

Alla kommuner är skyldiga att erbjuda budget- och skuldrådgivning. Dit kan du vända dig om du behöver hjälp med din ekonomi. Många kommuner erbjuder också konsumentvägledning, som hjälper dig med andra konsumentfrågor.

- Vi vill gärna slå ett slag för den kommunala konsumentvägledningen, som finns i olika omfattning i många kommuner, säger Kicki Westerståhl, chef för Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Dit har du ofta möjlighet att gå med ditt ärende. Inte alla känner till vilken fin hjälp man kan få där.

Se filmen om kommunal konsumentvägledning

Konsumentvägledarnas förening har tillsammans med Konsumentverket tagit fram en animerad kortfilm för att förklara vad kommunal konsumentvägledning egentligen är.

- Filmen ger en bra bild av typiska frågor som konsumentvägledningen kan ge svar på, berättar Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå. De hjälper konsumenter att ta tillvara sina rättigheter.

 Hjälp med bank- och försäkringsfrågor

Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå ärstiftelser som har Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationerna som huvudmän. Vi ger privatpersoner oberoende fakta och vägledning inom bank och försäkring. Vi har inget vinstintresse och vägledningen är helt kostnadsfri.

Hjälp med energi- och telekomfrågor

I frågor som rör energi och telekom kan våra systerbyråer Konsumenternas energimarknadsbyrå och Telekområdgivarna hjälpa till.

Annat konsumentstöd

På konsumenternas.se har vi listat en rad olika aktörer som du kan vända dig till när du har frågor. Om det exempelvis inte finns kommunal konsumentvägledning i din kommun kan du vända dig till den nationella konsumentupplysningen Hallå konsument ett komplement.

Läs mer om olika slags konsumentstöd här:

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå
och
Konsumenternas Försäkringsbyrå