2017-12-06

Klart med skärpta amorteringskrav på bolån

Den 1 mars 2018 införs skärpta krav på amortering av bolån. Det står klart sedan regeringen godkänt Finansinspektionens förslag till att utöka det nuvarande amorteringskravet.

Genom de nya reglerna för amortering av bolån införs ett så kallat skuldkvotstak. Det innebär att om du tar ett lån på mer än 4,5 gånger din bruttoinkomst ska du amortera 1 procentenhet ”extra” på lånet.

- Om du till exempel tjänar 35 000 kr i månaden har du en bruttoinkomst på 420 000 kr på ett år (35 000 kr x 12). Lånar du mer än 1 890 000 kr (4,5 x 420 000 kr) och tar ett nytt bolån måste du amortera minst 1 % av skulden per år, konstaterar Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

- Det här  gäller alltså utöver det befintliga amorteringskravet som påverkar dig som har en belåningsgrad över 50 respektive 70 procent, förtydligar Eva Lindström. Enligt dagens regler ska du amortera 1 procent om ditt bolån överstiger 50 procent av bostadens marknadsvärde, och 2 procent om det överstiger 70 procent. Träffas du av skuldkvotstaket ska du alltså amortera ytterligare en procentenhet på ditt lån, det vill säga totalt 2 eller 3 procent.

Fakta om det nya amorteringskravet

  • Gäller nya bolån från den 1 mars 2018
  • Skuldkvoten beräknas på din bruttoinkomst enligt det senaste skattebeskedet
  • Alla lån du har med en bostad som säkerhet räknas in i skuldbeloppet

Syftet med det nya amorteringskravet är att minska riskerna för sårbara hushåll. Det är tänkt att leda till att hushållen lånar mindre och köper billigare bostäder.

Läs mer om amortering här på webbplatsen.

Läs mer om vad förslaget innebär i Bank- och försäkringsbloggen.

Läs mer hos Finansinspektionen.

 

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå