2015-09-09

Höjd a-kassa – Se över behovet av egen försäkring

Den 7 september 2015 höjdes ersättningen i a-kassan. Den som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden får ut 80 procent av sin inkomst under de första 100 arbetslösa dagarna.

Enligt lag får ersättningen vid arbetslöshet inte vara större än 80 procent av lönen. Detta innebär att en inkomstförsäkring inte kommer att betala ut någon ersättning under de första 100 dagarna av arbetslöshet, för den som tjänar upp till 25 000 kr. Först när ersättningen från a-kassan sjunker från dag 101 finns utrymme för en inkomstförsäkring att utbetala ersättning.

Om du tjänar mer än 25 000 kr i månaden kan det finnas ett behov av inkomstförsäkring redan från dag 1 eftersom ersättningen från a-kassan inte når upp till 80 procent av din lön.

- Innan du tecknar en inkomstförsäkring är det viktigt att du tar reda på vilket utrymme som finns att försäkra. Detta för att undvika att du betalar för försäkringar som du inte behöver eller kan utnyttja, säger Christina Meder, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Oavsett vad du tjänar bör du ta reda på vilken ersättning du får om du skulle bli arbetslös och hur länge ersättningen utbetalas.

Ersättning vid arbetslöshet utbetalas till exempel från:

- A-kassan

- Försäkringar som betalats av din arbetsgivare enligt kollektivavtal

- Gruppförsäkring via ditt fackförbund

- Egen tecknad inkomstförsäkring

- Betalskydd till kreditkort i bank eller låneskydd till bolån.

Läs mer om höjningen av a-kassan på Regeringen.se

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå