2018-12-20

Hemförsäkringen räcker oftast för vanliga julresor

Hemförsäkringens reseskydd gäller för de vanligaste tråkigheterna som kan inträffa på en semester. Du kan få ersättning om du blir bestulen eller få läkarvård och hemtransport om du blir skadad, till exempel. Däremot kan du fundera på att teckna en extra försäkring om du ska ägna dig åt lite mer äventyr som till exempel långsegling eller parasailing efter motorbåt.

Svenskarna reser som aldrig förr. Vanliga semesterorter så här års är Kanarieöarna, Thailand och olika europeiska huvudstäder. För vanliga semesterresor som är kortare än 45 dagar räcker oftast det reseskydd som ingår i alla hemförsäkringar. Då har du ett "katastrofsskydd" som täcker kostnader för både mer och mindre allvarliga händelser.

I några specifika lägen kan du behöva ett extra skydd.

Tips om reseskydd i Smarta pengar, DIs podd

Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå medverkade i veckan i Smarta pengar, Dagens industris podd, och berättade om vad man ska tänka på till exempel när man är sjuk före resan eller när man blir sjuk på resan.

- Försäkringsbolagen vill göra en förhandsbedömning av om du har rätt till vanligt försäkringsskydd eller inte, när du har varit sjuk eller skadad i nära anslutning till avresan, betonar Gabriella Hallberg. Ring ditt bolag innan du åker, det räcker inte med att till exempel läkaren på vårdcentralen sagt ok.

- De kräver också att du går till läkaren "på riktigt" om du blir sjuk på resmålet – inte bara använder en läkarapp, understryker Gabriella Hallberg.

Ett annat läge där man kan behöva kontrollera sitt försäkringsskydd i förväg är när man är kompisar som reser tillsammans.

- Avbeställningsskyddet i hemförsäkringarna gäller oftast bara för familjer, eller rättare sagt de som man delar hushåll med, berättar Gabriella Hallberg. Om ni är ett kompisgäng som reser bör ni nog utöka avbeställningsskyddet. Det kan man göra på olika sätt, t ex genom att köpa en särskild avbeställningsförsäkring hos ett försäkringsbolag.


Lyssna på Gabriella Hallberg i Dagens industris podd Smarta pengar.

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå