2015-11-24

Genomsnittsräntorna har skapat ett nytt sätt att jämföra bolåneräntor

Genomsnittsräntorna ger kunderna ett bättre underlag för att jämföra olika erbjudanden. Vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå har kompletterat vår jämförelse av bankernas annonserade listräntor med deras snitträntor.

Sedan den 1 juni i år ska alla banker informera om sina faktiska genomsnittsräntor för bolån, alltså vilken genomsnittlig ränta som deras kunder har erbjudits den senaste månaden.

Kravet att visa genomsnittsräntan gäller nya, omförhandlade och förlängda lån.

Många konsumenter har under årens lopp hört av sig till oss på Konsumenternas Bank- och finansbyrå för att förhöra sig om möjligheterna att förhandla om sina bolåneräntor och vilka räntor som är rimliga att förvänta sig?

Stärker kundernas ställning

Tidigare var bankernas annonserade listräntor utgångspunkten vid en förhandling men med kravet på genomsnittsräntor har läget ändrats. Det har skapat ett helt nytt sätt att jämföra bolåneräntor.

Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, ser redovisningen av genomsnittsräntor som ett välkommet steg i att stärka kundernas ställning.

– Snitträntan ger kunderna ett bättre underlag för att jämföra olika erbjudanden och fatta medvetna beslut om sina bolån. Det är ett ytterligare verktyg att använda i förhandlingen med banken, säger han.

Konsumenternas Bank- och finansbyrå har kompletterat sin jämförelse över bankernas annonserade listräntor med en jämförelse av genomsnittsräntor. Listräntorna uppdateras dagligen medan genomsnittsräntorna uppdateras en gång i månaden.

Be om en förklaring

Ulf Rydstedts råd är att kontrollera genomsnittsräntan före mötet med banken. Om banken erbjuder en ränta som är sämre än snittet bör du fråga efter en förklaring. Banken ska också informera dig om vad som påverkar din ränta, som t ex din inkomst, lånets storlek och ditt sparande.

– Om du inte är nöjd med bankens förklaring bör du se om andra banker erbjuder dig lägre ränta, avslutar Ulf Rydstedt.

Använd vår jämförelse: Jämför boräntor

Läs mer på: Finansinspektionen

 

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå