2016-10-31

Finns det sparkonton med ränta?

Du får ingen ränta på ditt lönekonto i de vanliga, stora bankerna och inte heller på sparkontot i de flesta fall. Men det finns andra konton med ränta. Om du kan du tänka dig att binda ditt kapital i fem år kan du få 2.50 procent på dina pengar.

Det är lätt att få intryck av att det enda sättet att få sparpengar att växa är att placera dem i någon form av värdepapper. Och placeringar i värdepapper kan absolut ge vinst men alla värdepapper är också förenade med någon form av risk att förlora pengar. Det kan vara låg risk eller hög risk men det finns faktiskt inga värdepapper utan risk.

Spara riskfritt med insättningsgarantin

- Vill du spara pengar utan någon risk alls är det enda sättet att sätta in dina pengar på ett konto med insättningsgaranti*, säger Cecilia Blomqvist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. I vår sparkontojämförelse kan du hitta konton som både ger ränta och omfattas av insättningsgarantin.

Högst ränta just nu ger ett konto där du binder dina pengar i fem år. Där får du 2.50 procents ränta. Om du sätter in 100 000 kr innebär det att du efter fem år har fått 12 500 kr i ränta. Och kan du sätta in det maximala beloppet som omfattas av insättningsgarantin, 950 000 kr, så ger det 118 750 kr efter fem år. Om du vill ha ett konto där det är möjligt att ta ut pengar så är den bästa räntan i vår jämförelse 0.9 procent. De konton som har en fast spartid har ofta, men inte alltid, en fast ränta. Övriga konton har rörlig ränta vilket innebär att räntan kan gå upp eller ner.

De sparkonton som ger högst ränta finns hos internetbaserade banker och kreditmarknadsbolag. Det betyder dock inte alltid att du måste ha internet eller e-legitimation för att kunna öppna ett konto där. Hos flera institut kan du ringa och be att få en ansökningsblankett hemskickad.

*Insättningsgarantin innebär att du får tillbaka dina insatta sparpengar
(dock högst 950 000 kr) om banken eller kreditmarknadsbolaget går i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att garantin ska tas i anspråk.

Du hittar byråns sparkontojämförelse här.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå