2017-09-04

Får det heta sparkonto när det inte finns någon insättningsgaranti?

De flesta förknippar ordet sparkonto med ett tryggt sparande. Men är alla sparkonton trygga?

Både banker, kreditmarknadsbolag och inlåningsföretag kan kalla sina konton för Sparkonton. Bankerna och kreditmarknadsbolagen måste ha tillstånd av Finansinspektionen och deras sparkonton är trygga eftersom sparandet står under Finansinspektionens tillsyn och skyddas av den statliga insättningsgarantin. Garantin innebär att du får tillbaka dina insatta sparpengar om bolaget till exempel skulle gå i konkurs (dock högst 950 000 kr).

Så kallade inlåningsföretag behöver däremot bara vara registrerade hos Finansinspektionen, men står inte under deras tillsyn. När du sparar hos ett inlåningsföretag finns det ingen insättningsgaranti.

Kicki Westerståhl, chef för Konsumenternas Bank- och finansbyrå, har i dagarna intervjuats i flera tidningar där hon är tydlig med vad hon anser om begreppet Sparkonto:

- Inlåningsföretagen borde inte få kalla sin tjänst för Sparkonto eftersom kunden kan förlora alla pengar vid en konkurs, säger Kicki Westerståhl till exempel till Svenska Dagbladet.

- Ett bättre begrepp vore Inlåningskonto, eftersom det signalerar en skillnad och eftersom det är väldigt viktigt att man förstår riskerna med att välja ett sådant konto jämfört med ett sparkonto i en bank eller ett kreditmarknadsbolag som har insättningsgaranti.

Ofta erbjuder inlåningsföretagen högre ränta än bankerna. Här på webbplatsen jämför vi bara sparkonton som har insättningsgaranti.

Läs mer om sparkonton

Jämför sparkonton

Läs artikeln i Svenska Dagbladet Näringsliv

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå