2017-02-27

Europol varnar för "Money Muling"

En "Money Mule" är en privatperson som tar emot pengar på sitt bankkonto från en bedragare, därefter tar ut pengarna kontant och skickar dem vidare – oftast helt omedveten om att det är ett penningtvättsbrott. Europol har gått ut med en varning för det allt vanligare brottet.

Ofrivilliga penningtvättsbrott går ofta till så här: en bedragare har först lyckats få tag i inloggningsuppgifter till ett bankkonto (till exempel via nätfiske). Bedragaren loggar in och för över pengarna där till något annat bankkonto.

- För att slippa föra över pengarna till sitt eget bankkonto anlitar bedragaren en bulvan, som på engelska kallas "Money Mule", berättar Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

- Personen ställer upp med sitt bankkonto utan att veta att om att det är olagligt och tar emot pengarna. Sedan tar han eller hon ut pengarna kontant och skickar dem vidare till bedragaren. På så vis riskerar inte bedragarna att åka fast eftersom de aldrig exponerar sina egna bankkonton, sammanfattar Fredrik Nordquist.

Du kan läsa Så riskerar du att bli en Money Mule här på konsumenternas.se.

Du kan läsa varningen från Europol här.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå