2018-11-21

Reseförsäkring behövs även inom Europa

De flesta vet att det är viktigt att ha en reseförsäkring när man reser till exempel till USA eller Thailand. Men inom EU har vi ju rätt till samma sjukvård som landets egna medborgare. Behöver man en privat reseförsäkring då?

Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå har bloggat om behovet av reseförsäkring även i Europa.

- En pensionär som åker ner till sitt hus i Spanien en längre period bör inte bara förlita sig på det så kallade EU-kortet när hemförsäkringens reseskydd gått ut, berättar Gustav Jonsson. En privat reseförsäkring kan ge dig tillgång till annan sjukvård än landets offentliga och gör att du slipper ligga ute med egna pengar.

Gabriella Hallberg, också hon jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, tillägger:

- Men det är viktigt att du inte är sjuk när du reser, då gäller inte den privata försäkringen. Om du till exempel har någon sorts återkommande besvär bör du alltid kontrollera med ditt försäkringsbolag att de inte gör undantag för dem innan du reser i väg.

I alla hemförsäkringar ingår 45 dagars reseförsäkring som standard. Du har alltså en reseförsäkring för en vanlig resa genom hemförsäkringen. Men om du ska vara borta längre än 45 dagar, rekommenderar Konsumenternas Försäkringsbyrå att du alltid har en reseförsäkring för det också, till exempel genom att förlänga hemförsäkringens reseskydd innan du åker.

En privat reseförsäkring täcker fler händelser. Till exempel kan en försäkring många gånger ersätta hemtransport om det hänt något allvarligt hemma.

Läs mer i Bank- och försäkringsbloggen.

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå