2016-06-08

Enkelt att byta bank

Att byta bank är inte svårt. Du vänder dig bara till den bank som du vill byta till. Den nya banken ser till att dina konton och tjänster som du har hos den gamla banken avslutas, att pengarna som du har på kontona förs över och öppnar nya konton och tjänster. Banken tar inte ut någon avgift för att göra själva bankbytet.

Vi får just nu många frågor från konsumenter som undrar över om det är svårt att byta bank. Svaret är nej, normalt inte.

Bankerna har en gemensam rutin för att det ska gå smidigt att byta bank för konton och betaltjänster. Under förutsättning att du lämnar alla uppgifter som behövs för att genomföra bytet ska det enligt rutinen inte ta mer än tre till fem bankdagar för den nya banken att lägga upp konton, produkter och tjänster. Däremot kan förflyttning av aktier och fonder ta längre tid.

– Bankbytet är enkelt, men du bör ändå tänka igenom ett par saker innan du byter bank, säger Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Om du vill att den nya banken ska ta över dina befintliga lån, kommer de att göra en ny kreditprövning. Och om du har bundna bolån så kan du få betala ränteskillnadsersättning för att lösa lånet i förtid. Om du också har ett så kallat låneskydd bör du först undersöka om du kan få det också hos den nya banken. En hälsoprövning kan leda till att de inte beviljar låneskyddet.

Läs mer om att välja och byta bank på vår webbplats, uppmanar Ulf Rydstedt.

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå