2018-06-18

Det viktigaste innehållet i en gravidförsäkring

Vi jämför gravidförsäkringar och fokuserar på vilket innehåll som det är viktigast att du som konsument jämför. Det viktigaste är vilken ersättning barnet kan få vid medicinsk invaliditet efter sjukdom, vid allvarliga diagnoser och vilken ersättning den gravida kan få vid graviditets- och förlossningskomplikationer.

Det finns gravidförsäkringar som är gratis och det finns sådana som du betalar för. När du ska välja en gravidförsäkring ska du fokusera på dem som du betalar för eftersom gratisförsäkringarna är relativt lika och du kan teckna allihop om du vill.

- Vi har nu ett nytt sätt att arbeta med jämförelser av försäkringar, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det ger konsumenterna en överblick över det viktigaste innehållet i försäkringarna och därför blir det enklare att välja.

Glöm inte bort att välja barnförsäkring

Valet av gravidförsäkring kan upplevas som viktigt, men det är inte alls i närheten så viktigt som att välja barnförsäkring. Många tror att en gravidförsäkring ger ett fullgott skydd för barnet under de första sex månaderna, men så är det inte.

- Så fort som möjligt efter att barnet är fött ska du teckna en barnförsäkring. Den har ett mycket mer omfattande skydd för barnet än en gravidförsäkring, säger Lisa Halvorsen, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

- Ett tips är att ni tar er tid under graviditeten och sätter er in i hur en barnförsäkring fungerar, fortsätter Lisa Halvorsen. Ni kan sedan välja barnförsäkring med hjälp av vår jämförelse av barnförsäkringar. När bebisen väl är född finns det ofta ingen tid till att fördjupa sig i valet.

Läs mer i på sidorna Jämför gravidförsäkringar och Jämför barnförsäkringar.

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå