2016-06-14

Checklista när du reser

Har du koll på om du behöver en reseförsäkring och om du behöver ett eller flera kontokort? Eller på vad UD säger, på vad EU-kortet är och vad du gör om du blir sjuk? Vår checklista ger råd både inför resan, under och efter. Obs! Den innehåller viktiga telefonnummer!

Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå har sammanställt några av de viktigaste sakerna du bör kontrollera i samband med en resa.

- En vanlig hemförsäkrings reseskydd räcker långt när du ska på en vanlig semester, som inte är längre än 45 dagar, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Vi brukar mest understryka att du ska kontrollera villkoren lite extra om du ska göra något riskfyllt, arbeta eller studera utomlands.

- Vi har skapat checklistan för att underlätta för konsumenter att tänka på "rätt" saker. Den innehåller praktisk information om vad man behöver bli påmind om före avresan och vad man ska göra om man till exempel blir bestulen, fortsätter Gabriella.

Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå:

- Jag vill lyfta fram att du ska ha bra koll på dina uttag och köp med kontokort när du reser. Har du möjlighet att se transaktionerna i mobilbanken kan du enkelt kolla så allt stämmer och agera snabbt i fall du upptäcker något märkligt, uppmanar Fredrik.

- Om du misstänker fel så ska du reklamera uttagen eller köpen till din bank, tillägger han.

Läs mer om Checklista på resan.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå
och
Konsumenternas Försäkringsbyrå