2016-11-07

Bytet av sedlar och mynt fortsätter

Nu fortsätter utbytet av svenska sedlar och mynt. I oktober började Riksbanken leverera nya 100- och 500-kronorssedlar. Samtidigt var det premiär för nya 1-kronan och 2- och 5-kronorsmynt.

De nuvarande 100- och 500-kronorssedlarna och alla mynt utom 10-kronorsmyntet blir ogiltiga att betala med efter den 30 juni 2017. Sedlar och mynt kommer att bytas ut successivt.

Enligt Riksbanken kommer en stor del av utbytet ske i handeln genom att kunderna använder gamla sedlar och mynt att betala med. Du kan också sätta in sedlar och mynt på ditt bankkonto, men det är inte säkert att banken tar emot pengarna även om du är kund där. Du kan heller inte räkna med att du får växla gamla sedlar eller mynt mot nya, utan i första hand att du får sätta in pengarna på ditt konto.

När det gäller mynt kan bankerna ha begränsningar för hur mycket mynt de tar emot och det kan finnas regler för hur mynten ska lämnas in. Det kan dessutom förekomma avgifter! Villkoren kan variera, så fråga ditt bankkontor vad som gäller där.

Så här ser tidsplanen ut för utbytet av mynt och sedlar:

  • Den 30 juni 2017 – den sista dagen du kan betala med de nuvarande 100- och 500-kronorssedlarna och nuvarande 1-, 2- och 5-kronorsmynt.
  • Den 31 augusti 2017 – sista dag för att sätta in mynten på ett bankkonto.
  • Den 30 juni 2018 – sista dag för att sätta in sedlarna på ett bankkonto.

Riksbanken har tillsammans med banker, växlingskontor och butiker tagit fram en webbplats där du kan söka fram det närmaste stället där du kan lämna in dina mynt. Webbplatsen heter myntkartan.se.

Läs mer om sedel- och myntutbytet hos Riksbanken.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå