2018-05-09

Prutar du på ditt bolån?

Genomsnittsräntan för ett bolån blivit något högre på senare tid. Enligt Statistiska centralbyrån låg snitträntan för nya låneavtal på 1,56 procent i mars – 0,01 procentenheter högre än månaden före.

Den som erbjuder bolån till konsumenter ska lämna allmän information om lånen. Kravet gäller både för långivare och för låneförmedlare som är ombud för en eller flera långivare. Hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå kan du jämföra dels långivarnas annonserade listräntor, dels deras genomsnitträntor.

- Det kan löna sig att jämföra olika långivare med varandra, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Alla låneavtal är individuella och du kan ha möjlighet att pruta på listräntan om du till exempel inte har så hög belåningsgrad på din bostad eller har en hög inkomst. Andra faktorer som spelar in för vilken ränta du kan få är vilka andra "engagemang" du har i banken, till exempel om du sparar på ett konto eller i fonder

- Att titta på bankens genomsnittliga ränta är en bra utgångspunkt när du ska förhandla om din ränta, tipsar Eva Lindström.

Jämför boräntor här:

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå