2016-06-22

Båtförsäkringar skyddar mer än bara båten

De flesta som skaffar båt vill ha den försäkrad. De vill kunna få ekonomisk ersättning för till exempel skador som kan inträffa vid sjösättningen eller om motorn blir stulen. Men visste du att båtförsäkringar också kan betala ett skadestånd om du orsakar en person- eller sakskada? Eller ersätta dina advokatkostnader om du skulle hamna i en tvist i egenskap av ägare eller brukare av båten?

Sjösättningen är avklarad för många men långt ifrån alla. Det är vanligt att båtar byter ägare i samband med sjösättningen och köparen vill då teckna en ny båtförsäkring. Vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå har en jämförelse över båtförsäkringar som kan vara till hjälp för dig som ska välja. Jämförelsen är i dagarna uppdaterad med de senaste villkoren.

Många konsumenter vet att man kan få ersättning för skador av typen kollision eller kantring. Och för uppläggnings- och transportskador, skador under på- och avriggningen och vid lyft. Men inte alla vet att också så andra kallade plötsliga och oförutsedda händelser kan ersättas, som exempelvis att vatten tränger in genom slangar och rör.

Ännu färre är medvetna om att båtförsäkringarna också innehåller både ett ansvars- och ett rättsskydd, som kan skydda mot svåra ekonomiska förluster vid skadeståndskrav och rättsliga tvister.

Det varierar mellan försäkringarna om de gäller vid privat uthyrning eller inte. Dessutom om det går att utöka omfattningen till utanför Östersjön och Skagerack. Vill du segla i väg till medelhavet eller över atlanten bör du kontrollera det!

Jämför båtförsäkringar här.

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå