2017-08-18

Bankerna tjänar mer på bolån

Bankernas marginaler på bolån ökade något under det andra kvartalet jämfört med det första. Det konstaterar Finansinspektionen i en aktuell rapport.

En aktuell rapport från Finansinspektionen visar att bankerna tjänade mer på bolån under årets andra kvartal än det första. Rapporten visar att bankernas utlåningsräntor inte sjönk lika mycket som deras kostnader för att finansiera utlåningen, vilket alltså ledde till högre marginaler under andra halvåret 2017.

Konsumenternas Bank- och finansbyrå får varje år många frågor om bankernas räntesättning.

- Ta alltid en diskussion med banken om din ränta när du tar ett nytt bolån, eller när bindningstiden på ditt nuvarande lån är på väg att gå ut, uppmanar Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå..

Till hjälp i din förhandling kan du se aktuella bolåneräntor (listräntor) här på vår webbplats konsumenternas.se.

- Varje månad publicerar vi också de största bankernas snitträntor. Snitträntan är den ränta som bankens kunder i genomsnitt fick för olika bindningstider den föregående månaden. En del kunder fick alltså högre ränta och en del fick lägre ränta än snitträntan. Använd den som en utgångspunkt för din egen ränteförhandling, säger Eva Lindström jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå..

Vad banken erbjuder dig i ränta på ditt lån beror på flera faktorer. De är bland annat hur stort lån du har, hur stort lånet är i förhållande till värdet på din bostad, hur din ekonomi och kreditvärdighet ser ut och hur "bra" kund du är i banken.

- En viktig fråga du ska ställa till banken är hur de har värderat de här olika faktorerna när de kommit fram till den ränta som du blir erbjuden. Kanske finns det något du kan göra – nu eller på sikt – för att få en större rabatt, tillägger Eva Lindström. 

Se vår jämförelse av boräntor och snitträntor.

Läs mer hos Finansinspektionen, Bankernas marginal på bolån.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå