Tilläggsförsäkringar

I de flesta försäkringsbolag kan du utöka en hemförsäkrings grundskydd genom att köpa olika typer av tilläggsförsäkringar. Några hemförsäkringar har grundskyddet utökat redan från början.

I vissa mer omfattande hemförsäkringar ingår redan från början det som vi här räknar upp som tillägg. Det kan vara allriskskydd, ett utökat reseskydd eller elektronikskydd. I de flesta fall behöver du dock köpa till det extra skyddet.

Olycksfall på fritiden

De flesta hemförsäkringar kan utökas med en olycksfallsförsäkring som gäller på fritiden. Observera att en olycksfallsförsäkring nästan aldrig ingår i en hemförsäkring från början.

Allrisk-, hemplus- eller otursförsäkring

Tilläggsförsäkringar som kallas till exempel allrisk-, hemplus- eller otursförsäkring kan ge ersättning när du råkar ut för något som den vanliga hemförsäkringen inte täcker. Det kan handla om att du tappar saker i golvet, att du spiller ut kaffe över den nya datorn  eller får ett bättre skydd för stölder utanför hemmet, till exempel fickstölder. Här räknar försäkringsbolaget med att det är rätt begränsade skador som ska ersättas, så ersättningsbeloppen brukar vara maximerade till mellan 30 000 och 80 000 kronor beroende på vilket försäkringsbolag du väljer.

Utöka på flera sätt

I de flesta hemförsäkringar finns inget skydd för så kallade oturshändelser från början. För att få ett sånt skydd kan du utöka din hemförsäkring med ett allriskskydd eller välja en hemförsäkring där allrisk redan ingår, ibland ingår även ett utökat elektronikskydd. För vissa saker, särskilt hemelektronik, går det ofta att köpa en separat försäkring (produktförsäkring) för varje sak. Du kan även välja ett bankkort som ger en allriskförsäkring eller förlängd garanti när du köper produkten med kortet.

Bostadsrättstillägg

Om du bor i en bostadsrätt bör du ha en särskild försäkring. Du kan i många fall utöka din hemförsäkring med ett bostadsrättstillägg. Som bostadsrättshavare har du större ansvar än den som bor i en hyresrätt för bostadens ytskikt, till exempel för tapeter, golv och innerdörrar. Bostadsrättstillägget är till för att kunna ge ersättning om det uppstår skador i ytskikten.

Värdesaker

Du kan ofta försäkra enskilda, värdefulla föremål, till exempel ett musikinstrument eller en klocka, genom ett tillägg till hemförsäkringen.

Elrullstolar

Elrullstolar ingår i grundskyddet i de flesta hemförsäkringar, men de kan i ett försäkringsbolag (Folksam) också tilläggsförsäkras mot ”vagnskada”.

Samlingar av mynt, sedlar och frimärken

I alla  hemförsäkringar ersätts stulna eller skadade mynt, sedlar och frimärken med maximala ersättningsbelopp. Om du har samlingar av högt värde kan du höja försäkringsbeloppet för dem.

Resetillägg

Ett resetillägg utökar ditt skydd i samband med en resa. Tilläggen innehåller ofta ett avbeställningsskydd men kan också till exempel ge bättre ersättning vid förseningar eller förstörda semesterdagar. Resetilläggens innehåll varierar mellan försäkringsbolagen.

Hemelektronik

Vissa mer omfattande hemförsäkringar innehåller ett elektronikskydd. Att skaffa en sådan hemförsäkring kan vara ett billigt alternativ till att köpa de separata produktförsäkringar som du ofta erbjuds när du köper exempelvis en tv eller dator.

Småbåtar

I de flesta försäkringsbolag fkan du försäkra en mindre, billigare båt genom ett tillägg till hemförsäkringen. För större och dyrare båtar måste du skaffa en fristående båtförsäkring.

Mer omfattande hemförsäkringar har tilläggen inbakade

Hos flera försäkringsbolag kan man välja mer omfattande hemförsäkringar där många tillägg redan ingår. Försäkringarna kan t. ex. kallas "Stor", "Plus" eller "Large".  Främst är det allriskskydd och utökat reseskydd som då brukar ingå.

 

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå