Begära ersättning för personskador

Om du blivit skadad i trafiken, i vården eller om någon har skadat dig med vilja eller av vårdslöshet kan du ha rätt till skadestånd.

Tanken med skadestånd är att du ska hamna i samma ekonomiska situation som om skadan inte hade inträffat. Skadeståndet ska ersätta både fysiskt och psykiskt lidande efter skadan, dessutom merkostnader, inkomstförluster och andra besvär. I vissa fall kan skadeståndet betalas ut från en försäkring. Hur du ska göra för att begära ersättning för personskador beror på vad som har orsakat skadan.

Att tänka på

Patient- eller läkemedelsskada

Om du drabbas av en skada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård eller om du skadas av läkemedel kan du ha rätt till skadestånd.

Du ska själv anmäla dina skador. Till vem ser du under rubrikerna Patientskador och Läkemedelsskador. Om du har frågor kan du också kontakta:

När kan du ha rätt till ersättning?

Här räknar vi upp situationer när du kan ha rätt till ersättning för patient- eller läkemedelsskador.

Patientskador
Läkemedelskador

Patientskador

Om du drabbas av en skada i vården kan du ha rätt till ersättning från patientförsäkringen. Alla vårdgivare är skyldiga att ha en patientförsäkring. Du är alltså automatiskt försäkrad som patient.

Anmäla en skada från en privat vårdgivare
Patientskadenämnden kan pröva ditt ärende

Läkemedelsskador

Anmäla en läkemedelsskada
Läkemedelsskadenämnden kan pröva ditt ärende

Vanliga frågor

Vilka kostnader kan betalas om jag skadas i trafiken?

Dessa typer av skador regleras i Skadeståndslagen 5 kap. 1 §. Det innebär att den skadelidande ska få full ersättning för nödvändiga och skäliga merkostnader som uppkommer med anledning av skadan.

Som exempel kan nämnas följande merkostnader:
- sjukvård
- läkemedel
- resekostnader i samband med sjukvård
- utgifter för särskild hjälp i hemmet 
- medicinska hjälpmedel
- specialanpassade skor

Kostnaderna ska styrkas på något sätt, exempelvis med kvitton. Ersättningen för kostnader är skattefri.

Vad innebär ersättning för "lyte och bestående men"?

Ersättning för lyte och bestående men är det skadestånd som betalas till dig som drabbats av en bestående kroppsskada.

  • Lyte är ett vanställande kroppsfel, som att du blivit halt, förlorat en kroppsdel, fått ärr eller andra utseendemässiga förändringar.
  • Bestående men är sådant som smärta och obehag samt bestående lidande som t.ex. rörelseinskränkning, dövhet, synskada eller förlust av lukt eller smak.

Normalt ersätts lyte och bestående men med skattefria engångsbelopp. För att bestämma invaliditetsgraden för bestående men och ersättningens storlek för både lyte och bestående men använder försäkringsbolagen särskilda tabeller.

För ärr och andra utseendemässiga förändringar finns en särskild ärrtabell. Beloppets storlek bestäms av var på kroppen skadan finns, hur vanprydande den är samt den skadelidandes ålder vid den akuta sjuktidens slut. Hos Trafikskadenämnden kan du läsa i tabeller hur ersättningen brukar beräknas. 

Hur beräknas min inkomstförlust?

Ersättning för inkomstförlust vid en personskada ska motsvara skillnaden mellan den inkomst du hade före och den du har efter skadan. Beräkningen blir densamma vid alla typer av skadestånd vare sig det är fråga om trafikolycka eller en ansvarsskada (t ex om du halkar på en trottoar som någon försummat att sanda eller om du blir misshandlad). Ersättningen regleras i Skadeståndslagen kapitel 5.

Löntagare

Ersättningen ska täcka bortfall av lön, övertidstillägg, risktillägg samt traktamenten till den del de kan betraktas som ett lönetillskott.

Egenföretagare

Inkomstförlusten måste ofta uppskattas skönsmässigt. Intrång i näringsverksamhet ska i dessa fall likställas med inkomstförlust.

Ersättning från annat håll

Skadeståndet för inkomstförlust minskas med ersättningar från försäkringskassan och från arbetsgivaren. Däremot påverkas inte skadeståndet av eventuella utbetalningar från en privat tecknad liv-, olycksfalls- eller sjukförsäkring.