Betala med kort på internet

Många konsumenter vill inte använda betal- eller kreditkort för att betala på internet för att de är rädda för att råka ut för kortbedrägerier. Om du är försiktig med dina kortuppgifter och har god säkerhet på din dator är dock risken liten.

För att undvika att råka ut för bedrägerier gäller att man ska vara försiktig med och skydda sina kortuppgifter. Det gäller både när du gör vanliga fysiska köp med kortet och när du använder ditt kort för att handla på internet. Du ska aldrig lämna ut kortuppgifter till någon per telefon, mail eller via sociala medier. Kortutgivarna erbjuder olika säkerhetslösningar för att du, så långt som det är möjligt, ska vara säker när du handlar på internet. Ofta handlar det om olika typer av 3D Secure-lösningar, t.ex. Verified by Visa eller MasterCard Secure. Du kan då få välja ett lösenord när du inloggad i internetbanken och sedan använder du det lösenordet när du gör internetköp eller så använder du en säkerhetsdosa som du stoppar in kortet i. Det kan vara så att du måste "låsa upp" ditt kort för en kortare tidsperiod om du vill göra köp på internet.

Det vanligast är dock fortfarande att de som har råkat ut för bedrägerier på internet på något sätt förlorat sin kortinformation och i allmänhet har det inte skett på internet utan vid ett vanligt kortköp. Därefter har den som olovligen fått tag i kortinformationen använt den vid köp på internet. Detta har inget att göra med säkerheten när du själv använder kortet för inköp på internet.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå