Prenumerera på nyheter via RSS

 • 2017-06-26

  Billigare att hålla koll på dina bankaffärer inom EU

  Från och med den 15 juni 2017 har det blivit billigare för många att hålla koll på sina bankkonton medan man semestrar inom EU. Många mobiloperatörer erbjuder numera så kallad roaming utan att ta ut några tilläggsavgifter. Enligt huvudregeln ska det inte kosta mer än i hemlandet att ringa, sms:a eller surfa inom EU.

 • 2017-06-20

  Checklista för semestern på konsumenternas.se

  Vet du vad din reseförsäkring täcker och vad du gör om du blir sjuk? Behöver du ett eller flera kontokort på resan och vad är EU-kortet bra för? Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå har sammanställt en checklista med det viktigaste du bör ha koll på när du ska ut och resa.

 • 2017-06-19

  Mynt och sedlar som blir ogiltiga efter den 30 juni

  Efter den 30 juni kommer du inte längre att kunna betala med de äldre 1- , 2- kr och 5-kronorsmynten. Även de äldre 100-, 500- och 1000-kronorssedlarna blir ogiltiga.

 • 2017-06-08

  Ny lag ger konsumenter starkare rätt till betalkonto och betaltjänster

  De nya reglerna om betalkonto med grundläggande funktioner gäller från den 1 juni 2017. De nya reglerna innebär bland annat att konsumenter som är lagligen bosatta inom EES har rätt att öppna ett betalkonto med grundläggande funktioner, som autogiro, bankkort och möjlighet att göra online-betalningar. Betalkonton kallas ibland något annat, som till exempel transaktionskonton, lönekonton eller personkonton.

 • 2017-06-05

  Påverkas du av förslaget om skärpta amorteringskrav?

  För ett år sedan infördes amorteringskrav på bolån. Nu föreslår Finansinspektionen att kravet ska skärpas så att de med stora lån i förhållande till sin inkomst ska betala i snabbare takt.

 • 2017-05-19

  Student - hur gäller försäkringarna på studentflaket och på studentfesten hemma?

  De första studenterna har redan börjat springa ut. Ska du åka flak eller ska studentfesten vara hemma hos er?

 • 2017-05-19

  Pingstbröllop – är du försäkrad på bröllopsresan?

  I vissa försäkringsbolag kan du riskera att vara oförsäkrad när du reser i väg på bröllopsresa, trots att du är nygift och folkbokförd på samma adress som din partner. Det beror på att fler och fler försäkringsbolag kräver att alla som ska omfattas av försäkringen också ska vara inskrivna i försäkringsbrevet.

 • 2017-05-17

  Ny oberoende webbtjänst visar vad din individuella tjänstepension kostar

  Konsumenternas Försäkringsbyrå kompletterar nu Pensionsguiden med individuella tjänstepensioner. I en helt ny tjänst kan du beräkna JämförPris på olika individuella tjänstepensioner, det vill säga vad de kostar dig i form av avgifter, kostnader och förlorad avkastning ända till dess pensionen är utbetald.

 • 2017-05-12

  Ta hjälp av nya snitträntan när du ska förhandla om ditt bolån

  Konsumenternas Bank- och finansbyrå redovisar varje dag aktuella bolåneräntor från de elva största bankerna och bolåneinstituten (deras listräntor). Du ser också aktörernas genomsnittsräntor för de senaste elva månaderna. Sammanställningen är nu uppdaterad med april månads snitträntor.

 • 2017-05-09

  Dags att lägga i båten - hur gäller försäkringen

  Vad ersätter försäkringsbolaget om din båt blir skadad när du sjösätter den eller medan den ligger i vattnet?

 • 2017-05-04

  Nu blir det lättare för konsumenter att öppna ett betalkonto

  Igår beslutade Riksdagen att de nya reglerna om betalkonto med grundläggande funktioner ska börja gälla den 1 juni 2017. De nya reglerna innebär bland annat att konsumenter som är lagligen bosatta inom EU har rätt att öppna ett betalkonto med grundläggande funktioner, som autogiro, bankkort och möjlighet att göra online-betalningar. Betalkonton kallas ibland något annat, som till exempel transaktionskonton, lönekonton eller personkonton.

 • 2017-05-03

  Vi hjälper allt fler - Konsumenternas Försäkringsbyrås verksamhetsberättelse 2016

  Konsumenternas Försäkringsbyrå har som mål att bli den naturliga kontaktpunkten för alla konsumenter som behöver vägledning om försäkringar och pensioner. 2016 tog vi ett stort steg närmare målet genom en nästan 50-procentig ökning av besöken på vår webbplats, Facebook och blogg.

 • 2017-05-03

  Är cykelolyckan mer än ett olycksfall?

  Många svåra cykelolyckor händer när cyklister krockar med bilar eller andra fordon. Men de flesta cyklister skadas när de kör omkull utan att någon annan är inblandad. Orsaken är ofta halka på grund av till exempel löst grus eller våta löv.

 • 2017-04-27

  En enkel hemförsäkring ersätter inte trädgårdsmöblerna

  Hem- och villaförsäkringar täcker inte automatiskt stöld av egendom som du lämnar ute. Tänk därför på att trädgårdsmöbler, grill och andra saker som du har i din trädgård behöver tilläggsförsäkras.

 • 2017-04-20

  Läkaren i appen inte tillräcklig för försäkringsbolagen

  Att ”besöka” en läkare via en app har blivit allt vanligare. Om du blivit sjuk eller skadad när du är på resa kan det kännas lockande att välja det alternativet i stället för ett fysiskt läkarbesök, men då är risken stor att du blir utan ersättning från din reseförsäkring för dina vårdkostnader eller förstörda semesterdagar.

 • 2017-04-12

  Vilka försäkringar kan hjälpa dig som drabbats av attentatet på Drottninggatan?

  Försäkringar är inte det första du tänker på när det värsta händer. I Sverige gäller konsumentförsäkringarna oftast på samma sätt vid den här typen av terrorattentat som vid andra sak- och personskador.

 • 2017-04-11

  Nu är Konsumenternas Bank- och finansbyrås verksamhetsberättelse för 2016 publicerad

  Webbplatsen konsumenternas.se är en viktig kanal för Konsumenternas Bank- och finansbyrås arbete med att öka kunskaperna om finansiella tjänster hos allmänheten. Webbplatsen ökade under 2016 sina besökssiffror med närmare 50 % och har nu hela 1 500 000 besök! Ny information om penningtvätt, om amorteringskrav, om byggnadslån och information till nyanlända och dem som hjälper nyanlända är det som bland annat varit i fokus under det gångna året.

 • 2017-04-10

  Sjuk före resan? Kontrollera om din reseförsäkring gäller.

  Om du har en pågående sjukdom eller har skadat dig innan du ska ut och resa bör du kontrollera med ditt försäkringsbolag om en försämring omfattas av reseskyddet eller inte.

 • 2017-04-06

  Du kan få ersättning för dina däck om de stulits från ditt däckhotell

  Tillhör du en av dem som förvarar de däck du inte använder på ett däckhotell? Vet du om din försäkring gäller om däcken blir stulna där?

 • 2017-04-04

  Ska du förhandla om räntan på ditt bolån? Ta hjälp av Lånelabbet

  När du ska ta ett bolån kan du börja med att ta reda på vilka genomsnittsräntor som banken erbjuder. För att se hur mycket du sparar på en viss rabatt kan du använda vår kalkyl Lånelabbet.

 • 2017-03-29

  Money Week - Hur ska man prata med barn och ungdomar om privatekonomi?

  Dagens barn och unga lever i en värld där ekonomin sköts på helt andra sätt än tidigare. Det är lätt och det går snabbt att handla och att ansöka om lån med mobilen. Budskapet till barn och unga är att de ska tänka långsiktigt, sätta upp mål, spara och undvika sms-lån eller dyra köp på avbetalning.

 • 2017-03-14

  Ny information om dolda fel

  Konsumenternas Försäkringsbyrå får många frågor om försäkringar för dolda fel och om färdigställandeskydd, en försäkring du kan teckna vid ny- eller ombyggen. Vi har skrivit ny information om de viktigaste reglerna.

 • 2017-03-13

  Lånelöfte ingen garanti för lån

  Den som tänker köpa en bostad brukar behöva ett lånelöfte från banken för att få delta i budgivningar. Konsumenternas Bank- och finansbyrå får en del klagomål från konsumenter som inte får låna trots att de har ett lånelöfte.

 • 2017-03-09

  Annat konsumentstöd på konsumenternas.se

  Konsumenter kontaktar oss ofta även med frågor som inte vi är experter på. När vi bedömer att du kan få bättre hjälp av någon annan organisation, guidar vi dig gärna att hitta rätt.

 • 2017-03-06

  Försäkringar i ett dödsbo

  Det finns inget centralt register över enskilda personers försäkringar. Däremot är försäkringsbolagen skyldiga att kontrollera om deras kunder har avlidit och meddela de efterlevande att personen varit försäkrad i bolaget.

 • 2017-03-01

  Välj sparalternativ i nya, statliga tjänstepensionsavtalet PA16

  Du som är statligt anställd och tillhör kollektivavtalsområdet PA16 har fått ett nytt tjänstepensionsavtal. Det innebär bland annat att du fått nya försäkringsbolag och pensionsprodukter att välja bland.

 • 2017-02-27

  Europol varnar för "Money Muling"

  En "Money Mule" är en privatperson som tar emot pengar på sitt bankkonto från en bedragare, därefter tar ut pengarna kontant och skickar dem vidare – oftast helt omedveten om att det är ett penningtvättsbrott. Europol har gått ut med en varning för det allt vanligare brottet.

 • 2017-02-23

  Förstärkt rätt till bankkonton och tilläggstjänster dröjer

  De nya reglerna från EU:s så kallade betalkontodirektiv har blivit försenade. Reglernas syfte är att säkerställa att alla konsumenter får tillgång till grundläggande banktjänster som bankkort och online-betalningar.

 • 2017-02-21

  Bankfack – vad händer och vad gäller?

  Under de senaste åren har Konsumenternas Bank- och finansbyrå fått många frågor och klagomål som är relaterade till bankfack. Konsumenterna har klagat på att vissa bankkontor har slutat erbjuda bankfack, att de höjt avgiften eller de ställer krav på sparande och liknande för att man ska få ett bankfack över huvud taget.

 • 2017-02-15

  Orange kuvertet - inte hela din pension

  Pensionsmyndigheten har i dagarna börjat skicka ut de orange kuverten. Du får då besked om hur mycket du beräknas få i allmän pension, dvs från din inkomstpension och din premiepension. Använd gärna informationen som ett tillfälle att se över hela din pension.

 • 2017-02-10

  Mobilförsäkringen gäller telefonen du köper, inte abonnemanget

  Nu kan din mobilförsäkring gälla oavsett vilket sim-kort du har i mobilen när det inträffar en skada. Det är följden av ett avgörande i ARN i januari.

 • 2017-02-06

  Tips inför sportlovsresan

  Nu har sportloven börjat i Sverige. I de södra och västra länen började lovet nu i vecka 7 medan barnen i Jokkmokk får vänta till vecka 11. Till familjer som ska ut och resa vill vi ge några tips om försäkringar och betalningar.

 • 2017-01-11

  Nya regler för bolån

  Den 1 januari infördes flera nya regler om bolån i konsumentkreditlagen. Om du tar ett nytt bolån måste till exempel banken eller låneförmedlaren ge dig ett faktablad om lånet och en amorteringsplan. En annan nyhet är att de inte kan kräva att du ska vara så kallad helkund för att du ska få lånet och att de ska redovisa vilka faktorer som ligger till grund för den ränta de erbjuder dig.

 • 2017-01-09

  Då hänvisar vi till konsumentvägledare eller budget- och skuldrådgivare

  Konsumentvägledare finns i många men inte alla kommuner. De kan hjälpa till med alla typer av frågor som rör köp av varor och tjänster. Budget- och skuldrådgivare ska finnas i alla kommuner. De hjälper enskilda personer att få en överblick över sin ekonomi och ger praktiska råd om hur de ska hantera och prioritera sina skulder. När det är lämpligt hänvisar vi till dem.

 • 2017-01-04

  Konsumenternas Försäkringsbyrå jämför hundförsäkringar

  I dag skriver Dagens Nyheter i sin ekonomidel om hur marknaden för att försäkra sällskapsdjur växer i takt med att synen på djuren utvecklats till att vi ser dem som familjemedlemmar. På Konsumenternas Försäkringsbyrå märker vi att frågor om djurförsäkringar ökar och valde därför att börja poängbedöma hundförsäkringar i våras. Sedan flera år tillbaka poängbedömer vi också bil-, hem-, villa- och barnförsäkringar.